Dumnezeu îi dă omului atât cât poate duce, iar de aici înțelegem foarte bine că Nadejda și Petru Dubița sunt părinți cu putere cvadruplă. De când au venit pe lume Rebeca, Patrice, Lidia și David, viața lor s-a transformat în bucurie și provocare în același timp. Au devenit puternici și sensibili, au învățat să înmulțească la 4 prețurile la hăinuțe sau dulciuri și să împartă în tot atâtea părți egale dragostea, grija și înțelepciunea lor. Nadejda, mama celor 4 perechi de ochișori, ne-a dezvăluit cum vede acum încercările prin care a trecut familia sa. Pentru că este ea însăși mamă de cvadrupleți, le încurajează pe mamele „omoloage” să aibă parte de multă răbdare și sănătate!

Nadejda, au trecut mai bine de 3 ani de când fericirea dumneavoastră și a soțului se înmulțește la 4 în fiecare zi. Acum când priviți înapoi, care credeți că sunt cele ma mari provocări pe care le-ați învins?

Odată cu venirea pe lume a copiilor, viața nostră s-a schimbat la 180 de grade. Cvadrupleții, de fapt, sunt pentru noi marea provocare, de la care primești bucurie sufletească, satisfacție, dar care poarta cu ea atâtea griji, nevoi și probleme. Eu încerc să-i înțeleg pe cei care îmi spun „Eiiiiiii, patru de-odată și gata, ai scăpat, ți-ai luat de-o grijă”, pentru că nici eu nu mi-aș fi închipuit vreodată cum e să crești patru copii odată și câtă fericire, dar și responsabilitate poartă această provocare.

Mămicilor de cvadrupleți de la noi, vă admir pentru curaj, nu vă invidiez și vă doresc multă-multă răbdare.

 

Soțul este cel mai important sprijin pe care îl aveți. Povestiți-ne despre cât de important e, într-o familie, această legătură.

Petru este bărbatul, tatăl copiilor mei și sprijinul meu, omul cu care împart bucuriile și încercările vieții. Dacă înainte certurile cotidiene durau câteva ore, acum durează câteva minute, pentru că în tot ce facem, sunt implicați copiii și altfel n-ai cum.

 

Pe lângă faptul că sunteți mamă și soție, sunteți și o femeie cu o imagine impecabilă. Când sunteți întrebată despre cum reușiți, ce răspundeți, de obicei? A fost posibil să reveniți la serviciu, după naștere?

Mulțumesc, nu știu dacă am o imagine impecabilă, e prea mult spus. Eu întotdeauna îmi reproșez că nu găsesc timp pentru mine mai mult și uit de mine atunci când vine vorba de copii, dar cred că asta e firesc, ei sunt niște omuleți cu atâtea dorințe. Revenirea mea la serviciu a fost posibilă datorită mamei mele, care mă ajută. Copiii au început să frecventeze grădinița, dar atunci când e nevoie, bunica e scăparea.

Cât de dificil e, din punct de vedere financiar, să clădești o familie cu 4 copii într-o țară ca Republica Moldova?

E dificil…. e imposibil, aș spune, cu salariile bugetare pe care le avem. Când merg să cumpăr ceva pentru ei, mă interesează prețul deja înmulțit la patru, altfel nu se poate.

Creșteți, împreună, niște personalități diferite, dar cu verticalitate. Care e cel mai important principiu pe care îl aplicați în educația cvadrupleților?

Da, sunt personalități diferite și au deja un caracter bine format, fiecare încearcă să se impună și să fie superior și autoritar. Împărțeala jucăriilor și lucrurilor ne reușește rar, iar eu le explic de fiecare dată: sunteți frățiori și nu e frumos să vă mușcați, să vă loviți. Se ceartă deseori și se dușmănesc, dar atunci când unul dintre ei se îmbolnăvește sau este pedepsit, ceilalți îl jelesc. Atunci e evidentă legătura strânsă dintre ei.

Credeți în destin, sau în faptul că viitorul fiecărui om se află în mâinile lui?

50 la 50. Nimic în viață nu e întâmplător, cred în destin și lucrurile care ni se întâmplă, de noi depinde, însă, cum știm să le privim.

Veți făuri viitorul copiilor dumneavoastră în Republica Moldova?

Dacă am avea posibilitatea, am pleca mâine, deși înțeleg foarte bine că și acolo nu e deloc ușor cu patru copii

Cine se văd, când vor crește mari, Rebeca, Patrice, Lidia și David?

Sunt prea mici ca să răspundă la astfel de întrebări, vor deveni ceea ce-și vor dori ei, dar oricum le sunt foarte bine conturate obiceiurile, cuiva îi place să stea toată ziua la oglindă, cuiva îi place să deseneze, cineva nu poate fără lego nicio zi ș.a.

Care e cel mai mare vis pe care îl are familia Dubița?

Eu nu mai am visuri, eu îmi doresc o familie sănătoasă, pentru că fără sănătate noi nu suntem buni de nimic, nici măcar buni de a visa…

O recomandare de management al timpului pentru mămicile care vor să le reușească pe toate?

Daca vreți să le reușiți pe toate, începeți cu cele care sunt mai importante lucruri, care vă fac fericite. Nu refuzați ajutorul celor din jur, veți înțelege mai târziu cât de mult înseamnă asta. În ceea ce privește copiii, întotdeauna am avut un orar care m-a ajutat să le reușesc pe toate la timp. Nu știu dacă există mame perfecte, dar trebuie să tindem spre a fi ca ele.

Foto: Ellene Mocrii 

Mulțumiri speciale restaurantului „Butoiaș”, care a găzduit ședința foto a familiei Dubița

 

Distribuie articolul: