Retinoizii sunt o clasă de substanțe chimice care derivă din vitamina A. Grupul include retinolul, acidul retinian și retinoic. Formele mai slabe sunt disponibile fără prescripție medicală, iar un medic poate prescrie formulări mai puternice de retinoizi pentru a ajuta la tratarea afecțiunilor pielii. Retinolul și derivații săi – palmitatul de retinil, acetatul de retinil și linoleatul de retinil – sunt prezenți în mod natural în piele. Atunci când sunt folosiți în rutina de îngrijire, ei grăbesc regenerarea celulară, stimulează formarea de colagen, omogenizează culoarea și aspectul pielii.

Fiind substanțe active, cu efect real și observabil asupra pielii, retinoizii joacă de ani buni un rol pe larg recunoscut în frumusețea și sănătatea pielii. Cunoscuți în special pentru că reduc considerabil aspectul ridurilor și întineresc efectiv pielea, ei mai pun la dispoziția utilizatorilor și alte posibile beneficii, cum ar fi reducerea inflamației, desfundarea porilor, creșterea ratei de reînnoire a celulelor tegumentelor. Retinoizii mai puternici pot ajuta la tratarea afecțiunilor pielii, cum ar fi psoriazisul, acneea, tulburările pigmentare și chiar anumite tipuri de cancer. Cu toate acestea, formele mai puternice sunt susceptibile de a provoca iritații și sunt folosite doar de profesioniști. Pentru utilizatorii fără diplomă de cosmetolog sau dermatolog sunt disponibile formule adaptate folosirii la domiciliu – cum sunt produsele Juliette Armand, de exemplu. Ele oferă o eficiență înaltă, efect vizibil, fără a prezenta riscuri și la un preț accesibil.

Este important ca retinoizii să fie introduși treptat în rutina de îngrijire. La început se vor folosi în doză mică și de câteva ori pe săptămână, apoi mai frecvent și se poate crește concentrația, când tenul se va adapta. Se aplică seara, pe pielea curată, de exemplu după ce se folosește o spumă de curățare pentru față, urmați de restul rutinei zilnice. Aceasta ar putea necesita mici ajustări.

De ce? Evident, pentru că se intervine în metabolismul celular, pielea cere o atenție sporită, când se optează pentru un tratament cu retinoizi. În primul rând este obligatorie hidratarea intensă, pentru a asigura epiderma cu umectanții necesari. În al doilea rând, este vitală protecția solară – orice produs cu retinoizi se folosește împreună cu un produs cu protecție de spectru larg (UVA+UVB), fie un spray cu protecție solară, fie o cremă de față cu protecție solară. Iar în al treilea rând, pentru că pielea poate reacționa cu uscăciune și exfoliere, înlăturând celulele care nu mai sunt necesare, este nevoie de o crema pentru fața uscată (care are în componență ceramide, pantenol sau alte ingrediente calmante, emoliente, ce îmbunătățesc funcția de barieră a pielii). Nu se recomandă utilizarea retinoizilor în același timp cu alte substanțe active puternice, cum ar fi vitamina C, acizii puternici sau peroxidul de benzoil.

Nu este complicat să folosești retinoizi. Beneficiile pe care le aduc ei pielii reprezintă un motiv suficient să le atragi atenție:

  • pielea întinerește, se înnoiește, se atenuează ridurile și nu apar altele noi;
  • pielea devine mai netedă, se ameliorează sau dispare acneea, iar rugozitățile pielii sau zonele de descuamare încet dispar;
  • tenul este mai proaspăt, mai radiant și mai omogen la aspect – retinozii luptă și contra pigmentării inestetice și petelor solare;

Alege produse calitative, informează-te corect despre utilizarea lor, bucură-te de rezultate pe termen lung și de îmbunătățirea aspectului pielii tale, cu ajutorul produselor ce au în compoziție retinoizi!

Distribuie articolul: