Calitatea studiilor în învățământul superior din RM rămâne a fi una modestă, fără o evoluție pozitivă, considerabilă în ultimii ani, lucru demonstrat și de reducerea dramatică a numărului de studenți care nu se datorează doar situației demografice. Este opinia deputatului PAS, Dan Perciun, și a fost expusă în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Numărul mic de studenți se datorează într-o mare măsură deschiderii mai mari și posibilităților pe care le au tinerii noștri de a pleca peste hotare. Sunt decizii foarte raționale pe care le iau pentru că își doresc studii de calitate, un loc de muncă bine plătit și o posibilitate de a căpăta într-adevăr o profesie.

Totodată, atunci când în zece ani ajungi de la 107 mii de studenți la 59 de mii de studenți, iar din aceștia doar 60 la sută învață la studii cu frecevență, aceasta vorbește de ceva, și anume, de lipsa de atractivitate a acestui sistem, din păcate, susține Dan Perciun, informează jurnal.md.

„Reieșind din această situație lucrurile trebuie schimbate. În ultimii ani au crescut alocațiile pentru învățământ dar pentru ca banii să nu fie irosiți este important de a se consolida în jurul unor instituții mai mari. Noi avem astăzi instituții care sunt de dimensiunea unor școli mari din Chișinău. O universitate nu poate funcționa în asemenea condiții”, adaugă el.

Deputatul a mai adăugat că în aceste condiții reforma este întârziată și este foarte necesară. La Universitatea Agrară de Stat spre exemplu, doar 30% din studenți învață în domenii care au legătură cu agricultura. Restul, studiază la facultăți de drept și economie.

Fosta ministră a Educației, președinta PDM, Monica Babuc a adăugat că în același timp cheltuielile pentru învățământul universitar cresc de la un an la altul, deși numărul studenților este în scădere.

„Acum avem cheltuieli de 1 miliard 105 milioane de lei, deși se atestă o diferență cu 3000 de studenți mai mică în ultimii ani. 40 la sută dintre studenți aplică la facultăți de economie și drept. În același timp avem opt profiluri pedagogice care niciodată nu suplinesc locurile bugetare la facultățile de chimie, fizică, biologie etc. Noi nu facem față nici comenzii de stat de a suplini locurile de care societatea are nevoie. Cheltuim bani mai mulți dar avem studenți mai puțini, și totodată suntem foarte mult rămași în urmă la indicele de competitivitate a universității noastre, dar ne supărăm atunci când pornim aceste reforme”, a opinat Monica Babuc.

Distribuie articolul: