Cetățenii Republicii Moldova vor continua să beneficieze de regimul fără vize cu statele din spațiul Schengen. Comisia Europeană a adoptat cel de-al șaptelea raport privind Mecanismul UE de suspendare a regimului fără vize, în care a constatat că Republica Moldova a luat măsuri pentru a implementa recomandările din raportul anterior, scrie deschide.md.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE), raportul, adoptat pe 6 decembrie, conține o evaluare detaliată a evoluțiilor cu referire la:

– alinierea politicilor în domeniul vizelor la politicile Uniunii Europene;

– tendințele în domeniul ilegale, cererilor de protecție internațională, returnării și readmisiei;

– cooperarea în sectorul migrației, gestionării frontierei și readmisiei;

– cooperarea în domeniul securității.

Documentul se referă la vecinătatea UE, Caraibe de Est și America Latină.

Totodată, Comisia Europeană a formulat următoarele recomandări pentru R. Moldova:

Restaurante locale

-alinierea politicilor în domeniul vizelor la politicile respective ale Uniunii Europene, în special în ceea ce ține de țările terțe, care prezintă risc de migrație ilegală sau risc de securitate pentru Uniunea Europeană;

– continuarea depunerii eforturilor de combatere a crimei organizate, cu acordarea atenției speciale pentru traficul ilicit de arme de foc și droguri, combaterea traficului de ființe umane și aspecte financiare ale crimei organizate.

MAE a luat act de constatările și recomandările raportului și își exprimă disponibilitatea de a continua, împreună cu alte autorități naționale competente, cooperarea cu Uniunea Europeană în vederea punerii în aplicare a acestora.

Recomandările Comisiei Europene se corelează cu statutul țării noastre de stat candidat pentru aderare la Uniunea Europeană. Subiectele acoperite de rapoartele anuale ale Comisiei Europene privind Mecanismul Uniunii Europene de suspendare a regimului fără vize se monitorizează și prin pachetele anuale de extindere ale Comisiei Europene (2023, 2024)”, se arată în comunicatul MAE.

Acordul de liberalizare a vizelor cu UE a intrat în vigoare pe 28 aprilie 2014. Timp de 10 ani, peste 2,5 milioane de cetățeni moldoveni au beneficiat de călătorii fără vize în statele membre ale UE.

Distribuie articolul: