Recent, imigranții moldoveni au avut șansa de a se simți ca acasă, în Portugalia. Aceștia, alături de localnicii din Montargil au avut parte de un adevărat spectacol tradițional, cu multă muzică și au reușit chiar să încingă o horă. 

Pe 20 și 21 iulie curent, în localitatea Montargil, comună Ponte de Sor din regiunea Alentejo, Portugalia, s-a organizat cea de-a XXXIX-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor. Este un eveniment care face parte din seria proiectelor organizate de Primăria acestei localități împreună cu grupurile folclorice din regiune. De această dată acesta a avut loc în amfiteatrul localității, un loc cultural cu o deosebită valoare istorică.

Organizatorii au înmânat suvenire, materiale cu destinație turistică, participanții fiind alintați cu oferta gastronomică caracteristică regiunii. Din programul festivalului a făcut parte o paradă a costumelor populare, spectacole tradiționale de muzică și dans, cântece și jocuri interpretate de copii și adulți, desigur cu mult farmec folcloric din diverse zone ale Portugaliei.

Republica Moldova a fost reprezentată de către Asociația Culturală a Imigranților Moldoveni Miorița. Organizatorii acestui Festival au menționat faptul că este pentru prima oară când în cadrul evenimentului participa reprezentanți ai comunității de imigranți din țările de la Est. În semn de respect, la deschiderea evenimentului au răsunat imnurile Portugaliei și al Republicii Moldova!

Acest festival, care se bucură de recunoaștere națională și internațională, aduce tradiția autentică în spațiul rural prin muzică, dans și artă populară.

Dansurile și cântecele grupului de copii și adulți ale Asociației Miorița au introdus spectatorul în lumea tradiției și artei populare ale moldovenilor, prin culoarea națională, originalitate, sufletul viu, temperamental. Costumele populare în culori aprinse și broderiile încântătoare, care respectă vechea tradiție, au prezentat doar o parte a tradițiilor folclorice moldovenești.

De asemenea, la eveniment a fost prezent interpretul Ady Carp încântând astfel, portughezii prin voce și piesele muzicale care nu au lăsat indiferenți nici pe cei cu capacități mai restrânse în ce privește arta dansului, cu atât mai mult a dansului popular moldovenesc.

Horele că acasă, unde limbajul dansului este universal, întrucât mână de mână se țineau moldoveni și portughezi, au adus acea atmosfera în care puteai cu ușurință să spui că Dumnezeu a creat o lume fără frontiere, iar artă și dragostea de frumos este puntea de legătură cu divinitatea!

Distribuie articolul: