Acum 2 ani a fost lansată o inițiativă nobilă în cinstea regretatului actor, Mihai Curagău. Colegii de breaslă, prietenii și actorii, doresc să aducă maestrului un omagiu post-mortem și anume să-i înalțe un monument. Dacă sunteți departe de țară, ultimul film în care a jucat maestrul vine la voi!

Pentru acest act de binefacere este nevoie de 200 mii de lei, sumă din care aproape jumătate a fost strânsă deja, datorită donațiilor și spectacolelor care au fost jucate în cinstea lui. Și moldovenii de peste hotarele țării nu sunt indiferenți, au decis să contribuie la acest act de caritate.

Astfel la 24 ianuarie un grup de moldoveni din Belgia, organizează la Bruxelles, locație – Ambasada Republicii Moldova în Belgia și Luxemburg, un eveniment,  în care vor prezenta spre vizionare ultimul film în care a jucat actorul, „Miliard”, scurtmetraj pe care artistul însă nu a reușit să-l vadă. De asemenea, organizatorii își propun să creeze și o expoziție fotografică despre viața actorului.
Sunteți așteptați să vă delectați cu arta maestrului Curagău, în compania unui pahar de vin autohton. Vedeți mai multe detalii despre eveniment aici Scurtmetraj „Miliard” în Bruxelles.

Și cei din Olanda se vor putea bucura de o astfel de seară. La 25 ianuarie „Noroc Olanda – Hello Netherlands”, organizează la Amsterdam un eveniment asemănător, cu același scop generos. Ca bonus spre vizualizare, organizatorii propun nu doar filmul „Miliard”, dar și o altă producție autohtonă „Plus minus unu”. Sunteți așteptați la centrul de evenimente MOMA&Co, unde va fi prezentă și Ambasadoarea Moldovei în Regatul Țărilor de Jos, Tatiana Parvu.

Pentru informații accesați Scurtmetraj „Miliard” în Olanda

Invitat special la ambele evenimente este producătorul filmului Sergiu Cumatrenco, care va povesti istorii din culise și va destăinui cum a fost să muncești cu cot la cot cu actorul Mihai Curagău.

Conform proiectului, urmează să fie creat un mic memorial, în care va fi statuia maestrului din bronz. Monumentul va avea şi un cod QR iar orice turist va avea posibilitate să scaneze și să afle informaţiile necesare despre maestru. Biletele trebuie procurate din timp, iar costul lor variază de la 10 – 20 de EUR.

Mihai Curagău s-a născut la data de 15 august 1943, în satul Bălănești din raionul Nisporeni. A urmat studii de actorie de teatru și film la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” din Chișinău (1960-1964). A avut roluri dintre cele mai variate și a lucrat sub dirijarea unor regizor cu renume din Republica Moldova: Emil Loteanu, Vasile Pascaru și Tudor Tătaru, a devenit Artist al Poporului și a fost decorat cu Ordinul Republicii.

Sursa Foto: Facebook

Distribuie articolul: