Cetățenii moldoveni care vor călători cu pașaportul biometric în țările din spațiul Schengen și alte țări UE vor trebui să se înregistreze în sistemul european de informații și de autorizare privind călătoriile (ETIAS). De asemenea, odată cu înregistrarea va fi nevoie de achitat o taxă de 7 euro. Modificările intră în vigoare din 2021. Informația a fost publicată pe site-ul oficial al ETIAS.

Începând cu 2021, Comisia Europeană va lansa un sistem electronic de autorizare a călătoriilor în stilul celui american, pentru vizitatorii din țări care nu fac parte din UE.

Pe site-ul oficial al acestui sistem – ETIAS.com – scrie că deși țările care nu au nevoie de viză în UE au dovedit că sunt de bună credință, „UE dorește să își consolideze securitatea la frontiere, precum și să urmărească călătorii care intră și ies din țările UE”.

Sistemul va verifica certificatele de securitate și va percepe o taxă călătorilor care vizitează țările membre ale UE în scopuri de afaceri, turism, medical sau de tranzit. În cadrul ETIAS, acești vizitatori vor fi supuși unor verificări suplimentare de securitate înainte de a li se permite să intre în UE.

Înregistrările în sistemul ETIAS vor costa €7 pentru persoanele cu vârstele curpinse între 18 și 70 de ani. Adolescenții care nu au împlinit 18 ani și vârstnicii de peste 70 de ani vor fi scutiți de plată.

Viza ETIAS va fi valabilă timp de trei ani sau până la expirarea pașaportului. ETIAS va permite aflarea în spațiul Schengen pe o durată între 90 și 180 de zile.

Pe site-ul ETIAS a fost plasată lista țărilor ai căror cetățeni vor trebui să se înregistreze în sistem, iar printre ele este și R. Moldova. Pe listă sunt aproape 60 de țări.

Sursa: AGORA

Distribuie articolul: