A ajuns sportiv olimpic în Portugalia, judocan în cadrul clubului portughez SPORTING LISABONA, dar și un cunoscut antrenor de judo al Federației Portugheze de Judo. Sergiu Oleinic, un chișinăuean plecat în Portugalia pe când avea doar 21 de ani, este unul dintre moldovenii de peste hotare care ne împărtășește cum e să ajungi să ai succes printre străini.

De unde vine dragostea ta față de sport, față de judo, în special?

Am început să practic judo de la 9 ani, urmând exemplul fratelui mai mare. Tata a fost cel care ne-a îndrumat pe această cale. Am făcut sport la Școala Sportivă Specializată de Judo, a Sindicatelor pe-atunci, astăzi poartă denumirea de Școala Sportivă „Oleg Crețul” din Chișinău, iar studiile le-am făcut la liceul Gheorghe Asachi. Am avut multe participări și medalii, în 2004 am fost Campion Național la Seniori, categoria 60 kg, și aceasta din urmă a fost ultima mea competiție în Moldova.

Sergiu Oleinic POR, Mohamed Rebahi QAT, IJF Grand Prix Dusseldorf, Germany. (Photo by Christian Fidler)

Sergiu Oleinic POR, Mohamed Rebahi QAT, IJF Grand Prix Dusseldorf, Germany. (Photo by Christian Fidler)

De ce ai ales calea străinătății?

Unele din motivele care m-au împins să plec a fost situația economică din țară care, în acea perioadă, nu era foarte favorabilă pentru sportivi, dar și întârzierea perspectivelor în carieră. După ce, în 2006, am câștigat Campionatul Național de Seniori la Judo, urma să merg la Campionatul European, și atunci antrenorul mi-a spus că nu sunt bani. Am rămas dezamăgit, deoarece îmi doream tare mult să ajung la Jocurile Olimpice, vis care, de fapt, cred că îl are fiecare sportiv. Și, fiind tânăr, m-am gândit că nu pot aștepta când vor apărea eventuale oportunități.

De ce anume Portugalia?

3. OleinicFratele meu se afla deja în Portugalia și cunoștea că statul portughez legalizează mai ușor cetățenii străini de care ei au nevoie (sportivi, actori, cântăreți, specialiști etc). Aflând asta, mi-a dat o speranță și am plecat. La început m-am stabilit în orașul Coimbra. M-am înscris la antrenamente și am depus actele. Peste 2 ani și jumătate am obținut cetățenia portugheză. Pentru sportivi e foarte bine în Portugalia. Eu chiar le-aș recomanda băieților noștri să facă sport de performanță – o groază de privilegii și oportunități. Această țară nu duce lipsă de sportivi. Ei tot au rezultate puternice la Judo, însă îi susțin și pe ceilalți dacă văd în ei potențial. Cei care obțin rezultate bune, beneficiază și de burse.

Cum a fost să iei totul de la zero într-o țară străină?

Deloc ușor. Statul îmi oferea antrenamentele gratuit, plăteam doar asigurarea, însă trebuia și să mă întrețin. Am fost nevoit să lucrez la diferite munci: am fost și distribuitor de publicitate, apoi am lucrat la construcția drumurilor ( pe o căldură insuportabilă), am lucrat și chelner, și la o brutărie, și la o fabrică de țiglă (aici lucram în weekend și de sărbători, deoarece în restul zilelor mergeam la antrenamente). Am lucrat apoi câțiva ani și în pază la o discotecă. Mi-a fost greu, dar nu am întors spatele la greutăți.

9 Oleinic

Ulterior ai început să participi la Campionate și ai fost remarcat de Clubul Sporting care te-a chemat la Lisabona?

Da, după ce am obținut în noiembrie 2008 și 2009 locul III la Campionatul Național în Portugalia (66 kg), apoi în 2009 și în 2010 locul I la Turneul Național de Seniori al Federației Portugheze de Judo (66 kg); medalia de aur la Turneul Internațional Kiyoshi Kobayashi din Coimbra (66 kg); medalia de bronz la Cupa Europei de la Marbella, Spania (66 kg), în luna noiembrie a aceluiași an, apoi, în 2011, m-am clasat pe primul loc la Turneul Național de Seniori al Federației Portugheze de Judo, după care am adus portughezilor o altă medalie de bronz de la Cupa Europei din Orenburg (66 kg), Rusia; în 2012, am fost înscris în clubul portughez Sporting (Sporting Clube de Portugal) an care a fost unul marcant în cariera mea.

7. Oleinic judo

De-a lungul anilor ai participat la numeroase turnee și campionate, unde ai obținut rezultate mari. Care le consideri mai importante în cariera ta?

Sunt mai multe, dar printre cele mai semnificative sunt locul I la Turneul Național de Seniori al Federației Portugheze de Judo; locul III la Cupa Mondială de la Madrid și de la Lisabona, medalia de aur la Turneul Kiyoshi Kobayashi Internațional din Coimbra (66 kg), toate obținute în 2012. Apoi în 2014 am câștigat Turneul Asia Open în Taipei, la categoria -66 kg și în septembrie medalia de argint la turneul Kiyoshi Kobayashi Internațional din Coimbra (73 kg). În 2015 medalia de bronz la Turneul Marele Premiu al Samsun, din Turcia. Două alte medalii de bronz la Grand Prix-ul de la Budapesta, Ungaria, la Golden League și locul 9 din 34 de participanți la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din Brazilia.

Ești destul de respectat printre portughezi, ai fost recent invitat special și la Asociația de Judo de pe insulele Madeira.

5 OleinicPe Madeira am fost ca sportiv olimpic. În Portugalia sportivii olimpici sunt foarte stimați și sunt deseori invitați de școlile sportive pentru diferite stagii, Traininguri, să le povestim juniorilor despre activitatea noastră, experiențe, tehnici, sfaturi etc.

Care sunt planurile tale de viitor?

Aș vrea să ajung la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în 2020 și să o obțin un loc de frunte. Să continui cu rezultate frumoase în judo și să transmit discipolilor ce știu mai bine.

Cât de des revii în Moldova?

Depinde… Sunt perioade când merg cam o dată în doi ani, iar în anii când îmi aduc părinții în Portugalia, merg mai rar.

6 Oleinic

O reîntoarcere definitivă în Moldova face parte din planurile tale de viitor?

8 OleinicCred că nu. În primii ani, când am venit în Portugalia, m-am gândit să iau ce este mai bun de la portughezi (tehnici de antrenare etc) și să revin în Moldova să le aplic, însă am renunțat. Am fost (prea) bine primit de portughezi.

Ce mesaj ai vrea să transmiți conaționalilor noștri?

Multă forță. Părerea mea este că noi, moldovenii, suntem foarte bine primiți și respectați peste tot în lume, deoarece suntem muncitori și umili. Din partea portughezilor întotdeauna am auzit doar cuvinte bune despre moldoveni și le-aș dori conaționalilor să continuăm tot așa.

Autor: Olesea Tanașciuc, Lisabona, Portugalia