Republica Moldova „îmbătrânește” pe an ce trece. Cel puțin asta arată statisticile care spun că, la începutul anului 2018, în Republica Moldova locuiau 629 600 de persoane în vârstă de peste 60 de ani, adică echivalentul a 17,7% din numărul total al populației stabile. Coeficientul de îmbătrânire a populaţiei s-a mărit cu 0,5% în comparație cu anul trecut, ceea ce corespunde unui nivel înalt de îmbătrânire demografică.

În mediul urban predomină vârstnicii de până la 69 ani, iar la sate sunt înregistrate ponderi mai mari ale vârstnicilor cu vârsta de peste 70 de ani, notează AGORA.

Conform Biroului Național de Statistică, din totalul de persoane care au depășit vârsta de 60 de ani, mai mult de jumătate sunt femei. Totodată, statistica arată că un bărbat trăiește cu 4 ani mai puțin decât o femeie.

Venitul lunar al persoanelor în etate variază de la caz la caz. Din totalul persoanelor vârstnice doar un procent au pensia mai mică sau egală cu suma de 400 lei, 19% primind 2 800 lei sau mai mult.

Cheltuielile vârstnicilor sunt destinate necesarului de consum alimentar, după care urmează cheltuielile pentru întreţinerea locuinţei, îngrijire medicală şi sănătate, îmbrăcăminte şi încălţăminte. Celelalte cheltuieli revin pentru dotarea locuinţei, comunicaţii şi transport.

Când vine vorba de sănătate, 70% din vârstnici afirmă că  starea lor de sănătate este una satisfăcătoare, fiecare al patrulea o consideră rea sau foarte rea, iar 6,5% din persoanele vârstnice au declarat starea de sănătate ca fiind bună sau foarte bună.

Sursa: AGORA

Vezi și: Când se vor putea întoarce la școală copiii nevaccinați de rujeolă?

Distribuie articolul: