Guvernul a extins sistemul de acordare a compensațiilor pentru facturi adăugând două noi categorii de vulnerabilitate energetică: categoria primară și categoria maximă. Aceste modificări vor facilita acordarea de compensații mai generoase pentru gospodăriile cu cel mai mare grad de vulnerabilitate, conform anunțului oficial.

 

De asemenea, se va introduce o compensație sub formă de plată monetară pentru energie. În această direcție, Cabinetul de miniștri a dat aprobarea pentru revizuirea conceptului sistemului informațional “Vulnerabilitatea energetică” (SIVE).

În plus, conceptul sistemului informațional “Vulnerabilitatea energetică” a fost extins cu un modul nou numit “Eco-Voucher”. Acest modul este destinat înregistrării tuturor informațiilor legate de subvențiile acordate pentru înlocuirea aparatelor electrice și electronice de uz casnic învechite, înlocuirea ferestrelor și izolarea termică a locuințelor.

 

Modulul “Eco-Voucher” va facilita digitalizarea proiectelor de acordare a asistenței financiare pentru îmbunătățirea eficienței consumului de resurse energetice și promovarea utilizării surselor de energie regenerabilă. Acesta va monitoriza implementarea acestor programe, ținând o evidență centralizată a beneficiarilor de vouchere și a agenților economici participanți la programul “e-Voucher”. Acest modul va fi gestionat de Agenția pentru Eficiență Energetică sub Ministerul Energiei, conform comunicatului guvernamental.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a anunțat că în această iarnă vor fi disponibile resurse financiare mai limitate pentru compensarea facturilor la resursele energetice. “Nu dispunem de resursele pe care le-am avut la începutul sezonului rece anul trecut, deoarece suportul a fost redirecționat către alte priorități în acest an”, a subliniat Buzu. El a menționat, de asemenea, că au fost introduse două categorii noi de vulnerabilitate. Aceste declarații au fost făcute de către ministrul Buzu în cadrul emisiunii “Freedom” de la TV8.