Pe data de 16 iunie, în cadrul proiectului ,,Parteneriate pentru servicii de cantină socială incluzive și durabile” finanțat de Uniunea Europeană, a avut loc evenimentul de consultare pentru  elaborarea cadrului normativ conex al Legii nr.299/2022 privind prevenirea pierderii și risipei de alimente.

Proiectul urmărește să faciliteze dialogul de politici dintre societatea civilă, autoritățile publice și furnizorii de alimente, în scopul eficientizării serviciilor de cantină de ajutor social dedicate grupurilor vulnerabile și prevenirii risipei alimentare, precum și schimbul de bune practici în baza modelelor statelor membre ale Uniunii Europene, iar evenimentul este parte din acțiunile de advocacy în acest sens.

În cadrul evenimentului, Marco Lucchini, secretar general al Federației Băncilor de Alimente din Italia a prezentat experiența Italiei, Cehiei, Franței, Spaniei, dar și Uniunii Europene în general legată de parcursul legal și cel practic în prevenirea risipei și pierderilor de alimente. Acestea ar urma să susțină autoritățile naționale în vederea elaborării cadrului normativ conex al Legii privind prevenirea pierderii și risipei de alimente în Republica Moldova, adoptată pe 3 noiembrie 2022. Marco Lucchini, expert internațional în politici antirisipă, secretar general al Federației Băncilor de Alimente din Italia: „Legislația are capacitatea de a oferi un sistem național de autocontrol pentru a asigura funcționalitatea procesului. Acest lucru este necesar în special pentru că recuperarea și redistribuirea alimentelor implică extrem de mulți actori, activitatea cărora e necesar să fie reglementată: companii, structuri sociale, instituții ale statului. În acest context, e important să ținem cont de un aspect important precum evoluția la nivel mondial de la conceptul de „prevenirea risipei” la „recuperarea excedenților” ceea ce presupune îmbinarea armonioasă a aspectului alimentar, aspectului de mediu, celui economic și aspectului social când discutăm despre risipa de alimente.”


„Având deja aprobată o Lege în acest sens, e important ca fiecare dintre noi, actorii din lanțul valoric: structuri de stat, agenți economici, ONG-uri care ajută oamenii nevoiași să preluăm din bunele practici prezentate așa încât obiectul muncii noastre-produsele alimentare, să fie salvate prin mecanisme concrete. În continuare, bazându-ne deja pe reușitele internaționale la acest capitol, este necesar de a se implica toate autoritățile de resort pentru a elabora cadrul normativ conex, dar mizăm și pe implicarea fiecărui cetățean care poate face acțiuni concrete pentru a sprijini acest demers nobil” a declarat Vasile Șarban, Secretar de Stat, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.


„Acest eveniment este o ocazie de creare a unei platforme de dialog între instituții și organizații care pot contribui semnificativ la prevenirea risipei de alimente în Moldova și reducerii insecurității alimentare. Expertiza mondială și europeană prezentată astăzi, dar și experiența zilnică a Băncii de Alimente sunt aspecte care pot sprijini autoritățile în elaborarea unui cadru normativ conex funcțional, datorită căruia am putea valorifica alimentele și hrăni oamenii nevoiași” a declarat Oleg Paraschiv, Director Banca de Alimente.


Inițiativa organizării evenimentului aparține Misiunii Sociale „Diaconia’’, organizație cu expertiză în domeniul recuperării alimentelor în sprijinul oamenilor nevoiași și fondatoare a Băncii de Alimente – primul serviciu inovativ de prevenire a risipei de alimente în Moldova. Acțiunea a fost găzduită de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și a implicat reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Oficiului de țară al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, Consiliului Economic al Prim-ministrului, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, organizații ale societății civile care prestează servicii de cantină de ajutor social și beneficiază de sprijinul Băncii de Alimente.

Proiectul „Parteneriate pentru servicii de cantină socială incluzive și durabile” este finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de I.P. „Keystone Moldova’’, A.O.„Concordia. Proiecte Sociale’’, I.R.M.S. „Diaconia’’. Valoarea totală a proiectului este de 1,3 mil. EUR.