Deși nu există nimic absolut rău sau absolut bun în lume, unele lucruri ne-am obișnuit să le considerăm nocive, apriori. Alcoolul, de exemplu, este mai des apreciat ca fiind dăunător, dar iată că sunt și unele plusuri în existența sa. Evident, cheia sunt calitatea și moderația, dar hai să descoperim benefiiciile pe care le poate avea, în articol!

  • Îți ajută inima

Dacă ești într-o formă bună, consumul moderat de alcool reduce cu 25% până la 40% șansele de a suferi de ateroscleroză, de un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Acest lucru se poate datora parțial deoarece cantitățile mici de alcool pot crește nivelul LDH (colesterolul „bun”). Consumul excesiv de alcool, pe de altă parte, crește riscul de boli de inimă.

  • Te face mai activ

Băutorii moderati sunt mult mai predispuși să facă mișcare decât cei care nu beau. Și pot obține chiar mai multe efecte sănătoase din aceasta. Pe de altă parte, cu cât faci mai mult exercițiu, cu atât este mai probabil să bei din când în când. Oamenii de știință nu știu exact de unde vine această legătură.

  • Previne formarea pietrelor la rinichi

Băutorii moderați au o șansă mai mică să facă pietre la rinichi – cu 41% mai puțin probabil pentru cei care beau bere, 33% pentru cei care beau vin. O parte din motiv poate fi că alcoolul, la fel precum cofeina din cafea și ceai, te face să faci pipi mai des. Acest lucru ajută la îndepărtarea cristalelor minuscule care formează pietrele. Băutul excesiv, totuși, te poate deshidrata, iar asta crește riscul de pietre la rinichi împreună cu alte probleme de sănătate.

  • Te face mai social

Prietenii buni sunt un avantaj în viață Iar oamenii care beau o băutură sau două împreună – mai degrabă decât, să zicem, sucuri – sunt mai predispuși să petreacă mai mult timp vorbind. De asemenea, au mai multe șanse să se distreze împreună și să-i mențină pe toți implicați în conversație. Dar nu exagera – pentru a nu risca comportamente neadecvate ce ți-ar distruge prieteniile.

  • Îți ajută creierul

O băutură sau două de câteva ori pe săptămână poate face mai puțin probabil să faci boala Alzheimer. De fapt, dieta special concepută pentru a reduce riscul de îmbolnăvire, are vinul ca una dintre cele 10 grupe de alimente „sănătoase pentru creier”. De asemenea, reduce riscul de accident vascular cerebral și boli de inimă – ambele putând accelera efectele Alzheimer.

  • Echilibrează zahărul din sânge

Un pahar de vin la cină te poate face mai puțin probabil să dezvolți diabet de tip 2. Oamenii de știință nu știu exact de ce, dar s-ar putea ca o băutură sau două să-ți ajute corpul să facă față nivelurilor ridicate de zahăr din sânge într-un mod sănătos.

Distribuie articolul: