„Ar fi bine, omul, dacă ar avea, după părerea mea, vreo 8 ani: pantaloni, încălțăminte… sau câte 7 perechi de fiecare”, crede Mihăiță, un băiețel de numai 5 ani. Moda este o noțiune veche, care, însă, capătă din ce în ce mai multă amploare în zilele în care trăim. Pentru a înțelege care-i treaba cu această industrie, de ce ne vindem sufletul pentru o pereche de pantofi și cum să facem să devenim mai raționali în gestionarea hainelor pe care le avem deja, AGORA a discutat cu experți independenți – copiii.

Deși sunt încă destul de mici, invitații noștri speciali știu foarte bine de ce moda e așa de prezentă în viețile noastre. De la ei am aflat cum facem să fim stilați, ce culori trebuie să combinăm pentru a obține ținute fără cusur, dar și de ce femeile ajung să scoată mai mulți bani din buzunare pentru haine decât bărbații.

Jurnaliștii AGORA au analizat acest subiect și în cadrul unui reportaj din proiectul Jurnalism de Soluții. Constatările făcute de ei s-au dovedit a fi deloc încurajatoare. Industria modei are un impact adesea subestimat asupra dezvoltării planetei noastre. Această industrie, estimată la 2,5 trilioane de dolari, este al doilea cel mai mare consumator de apă din lume. De exemplu, producerea unei cămăși din bumbac necesită 2.700 de litri de apă, altfel spus, cantitatea pe care o persoană o consumă în doi ani și jumătate. Industria contribuie cu aproape 10% la emisiile globale de CO2, iar agricultura bumbacului este responsabilă de utilizarea a 24% din insecticidele și 11% din pesticidele folosite la nivel global. Mai mult, 85% din textile ajung la depozitele de gunoi, adică 21 de miliarde de tone anual. Asta arată datele Comisiei Economice a Națiunilor Unite pentru Europa (UNECE). Ce soluții există pentru a minimiza impactul negativ al industriei modei asupra mediului, vedeți aici.