COC sau contraceptivele orale combinate sunt o metodă larg răspândită și la noi. Dar la cât de răspândită este, tot atât de multe mituri sunt legate de acest preparat de contracepție, scrie Gyneco.md 

Mituri despre COC:

Femeia care le administrează, trebuie să facă o pauză după utilizarea COC pentru o perioadă de timp. Nu, anticoncepționalele nu se acumulează în organism și nu necesită o careva pauză.

Femeia care a administrat COC pentru o perioadă mai lungă de timp va fi protejată împotriva unei sarcini și după ce oprește administrarea. Nu, odată cu încetarea administrării pastilelor de contracepție femeia poate rămâne însărcinată imediat, ca și orice altă femeie care nu folosește nici o metodă de contracepție.

Femeile care nu au luat mult timp COC vor fi mai puțin fertile. Nu, anticoncepționalele nu influențează și nu amână fertilitatea femeilor.

COC-urile cauzează avorturile. Nu, COC-urile nu pot întrerupe o sarcină existentă.

Administrarea COC-urilor duc la adăugarea în greutate. Nu, numeroase studii au demonstrat că femeile se îngrașă din alte motive, nu din cauza COC.

COC-urile pot duce la apariția cancerului la sân. Nu, s-au făcut studii unde s-a dovedit că cancerul la sân este legat și cauzat de alte motive (precum consumul de alcool, fumatul, predispoziția genetică, etc.) și nu din cauza administrării COC.

COC-urile administrate în sarcină pot provoca anomalii la făt. Nu, ele nu provoacă anomalii la făt, chiar dacă sunt accidental administrate de femeia însărcinată.

Adevăruri importante despre COC:

COC-urile pot duce la scăderea libidoului (dorinței sexuale). Da, la unele femei COC-urile administrate îndelungat pot duc la scăderea libidoului.

COC-urile trebuie administrate cu exactitate la aceeași oră. Da, doar astfel eficacitatea lor rămâne înaltă, iar efectele adverse sunt reduse.

Femeile fumătoare, după 35 de ani, nu pot folosi COC-urile. Da, fumătoarele sunt predispuse la formarea trombilor, de aceea COC-urile le sunt contraindicate.

Sursa: gyneco.md

Distribuie articolul: