Cu siguranță ai auzit și tu o mulțime de lucruri despre sănătatea feminină, dar niciodată nu trebuie să ne lăsăm influențate de vorbele unei prietene sau ale bunicii, doar un specialist îți poate spune tot adevărul.

Există o mulțime de idei vehiculate despre sănătatea feminină, dar este momentul să le păstrezi doar pe cele corecte pentru a preveni momentele neplăcute.

Iată ce mituri și-ar dori ginecologii să uiți:

Este mai probabil să rămâi însărcinată în perioada de ovulație

„Multe femei cred, în mod incorect, că vor avea șanse mai mari să rămână însărcinate în timpul ovulației. Realitatea este că o sarcină este mult mai probabilă în perioada exact de dinaintea acestui moment”, explică dr. Jane Minkin, profesor de obstetrică și ginecologie de la Yale.

Pilulele contraceptive cauzează creșterea în greutate

„Din multitudinea de mituri vehiculate acesta este cel mai des întâlnit. Studiile care au comparat femeile care iau aceste pilule cu cele care nu le-au luat niciodată nu au arătat un risc crescut de îngrășare. În plus, dacă sunt luate pe termen lung, pilulele contraceptive reduc riscul de cancer ovarian și de endometru cu 50%”, potrivit dr. Richard Krauss, directorul secției de ginecologie de la centrul medical Aria Health.

Dacă mama ta a rămas însărcinată ușor la 40 de ani este în regulă să mai aștepți pentru a avea un copil

„Deși este adevărat că vârsta la care se trece la menopauză poate fi influențată decisiv de factorii genetici, nu este deloc ușor să ai un copil în jurul vârstei de 40 de ani. O femeie în vârstă de 25 de ani are o șansă de 15-20% în fiecare lună, dar până la 40 de ani această șansă va scădea la 5%. Chiar dacă nu există analize pentru a determina clar calitatea ovulelor produse se știe, datorită testării embrionilor din cadrul fertilizării în vitro, că după 40 de ani 85-90% dintre embrioni nu vor avea un profil genetic normal. Nu are niciun sens să aștepți. Dacă te concentrezi pe cariera ta sau încă nu ai găsit partenerul potrivit ia în considerare congelarea ovulelor”, recomandă dr. Anate Brauer, ginecolog de la spitalul Greenwich.

Cancerul la sân este cea mai frecventă cauză de deces pentru femei

„Multe femei cred acest lucru, dar adevărul este că afecțiunile cardiovasculare cauzează de patru ori mai multe decese decât toate tipurile de cancer combinate”, spunde dr. Krauss.

Este nevoie de 3 luni după oprirea pilulelor contraceptive pentru a fi fertilă din nou

„Deși este o idee foarte populară, nu este deloc adevărată. De îndată ce nu mai ia pilule contraceptive o femeie este fertilă. Poate dura până la un an să rămână însărcinată, dar în ceea ce privește pilulele ele își încetează efectul imediat”, spune dr. Veronica Gillespie, ginecolog din New Orleans.

Steriletele sunt periculoase

„Steriletele sunt implantate în uter pentru a preveni sarcina. Deși se susține adesea că sunt periculoase, de fapt sunt cele mai sigure și eficiente metode pentru a evita o sarcină nedorită. Cele care conțin progesteron pot reduce durerile și cantitatea de sânge menstrual, contribuind semnificativ la ameliorarea stării pacientelor”, spune dr. Krauss.

Dacă nu mai vreau copii nu mai am niciun motiv să merg la ginecolog

„Doar pentru că nu îți mai dorești copii nu înseamnă că trebuie să uiți complet de consultul ginecologic.

Poți discuta cu medicul tău despre opțiunile definitive pentru a preveni o viitoare sarcină, puteți analiza cauzele hipertensiunii, greutatea sau orice alte teste pentru cancerul ovarian, cervical sau la sân”, explică dr. Cherrell Triplett, ginecolog din Indianapolis.

Substituția hormonală te poate omorî

„Multe paciente cred că tratamentul pe bază de hormoni este nociv și că este mai bine să lase organismul să evolueze în mod natural. Adevărul este că substituția hormonală nu este deloc mortală, ci scade riscul de deces cu 30% dacă este administrată în primii zece ani de la instaurarea menopauzei. Ovarele nu vor mai avea aceeași activitate, iar organismului îi va lipsi estrogenul, așa că aceasta este o metodă sigură pentru a reface nivelul hormonal normal și a preveni alte riscuri pentru sănătate”, spune dr. Steven Rabin, ginecolog.

Sursa: Eva.ro