Sănătatea sexuală este asociată cu o gamă largă de mituri și neînțelegeri. Înțelegerea sporită a sănătății sexuale te ajută să iei decizii informate și sigure. 

Infecțiile cu transmitere sexuală (BTS) sunt în creștere în Statele Unite. În aprilie 2021, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au anunțat că, în 2019, BTS-urile au atins un maximum istoric pentru al șaselea an consecutiv. În 2019, CDC a primit rapoarte despre peste 2.5 milioane de cazuri de chlamydia, gonoree și sifilis. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că 1 milion de BTS-uri sunt dobândite în întreaga lume în fiecare zi.

În ciuda ratelor în creștere, există încă un stigmat semnificativ legat de BTS. Destui oameni sunt reticenți sau mai puțin dispuși să vorbească deschis despre problemele de sănătate sexuală sau să se adreseze unui medic.

Desigur, internetul este o variantă rapidă și la îndemână atunci când cineva are o întrebare pe care ar dori să o pună, păstrându-și anonimitatea. Din păcate, trebuie să știi că nu toate informațiile care apar pe web sunt din surse de încredere.

Hai să vedem câteva dintre miturile înțelese greșit și întâlnite în mod frecvent despre sănătatea sexuală!

Mit sau realitate?

Nu este un secret faptul că o mai bună cunoaștere a sănătății sexuale poate ajuta oamenii să ia cele mai bune decizii atunci când vine vorba de intimitate fizică. Citește în continuare despre cele mai comune mituri și concepții greșite despre sănătatea sexuală, pentru a afla, în opinia unui expert, ce este real sau ficțiune.

1. Dacă iei pilule contraceptive, nu poți contracta o BTS

Acesta este un mit. Contracepția orală nu poate proteja împotriva contractării unei boli cu transmitere sexuală (BTS).

După cum a explicat Dr. Mann, „contracepția orală […] funcționează doar pentru a preveni o sarcină nedorită. Singura modalitate de a te proteja împotriva unei BTS atunci când utilizezi contracepție orală este folosirea unui prezervativ”.

CDC reiterează spusele dr. Mann: „Metodele de control al sarcinii precum pilula, plasturele, inelul și dispozitivul intrauterin contraceptive sunt foarte eficiente în prevenirea sarcinii, dar nu protejează împotriva BTS și HIV”.

2. „Metoda de retragere” previne sarcina

Așa-numita metodă de retragere, numită și coitus interruptus sau metoda de extragere, este atunci când penisul este scos din vagin înainte de ejaculare. Deși poate reduce șansa de a rămâne însărcinată, „metoda de retragere nu este o modalitate fiabilă de a preveni sarcina”, a spus dr. Mann.

Într-adevăr, când este folosită cu precizie, poate reduce riscul de sarcină, dar precizia poate fi dificilă în momentul apropierii climaxului.

În plus, penisul eliberează un lichid înainte de ejaculare. În unele cazuri, spermatozoizii pot fi prezenți și în acest fluid.

Într-un studiu oamenii de știință au examinat mostre de lichid preejaculator de la 27 de participanți. Ei au identificat spermatozoizi viabili în 10 dintre cazuri. Fiecare voluntar a furnizat maximum cinci mostre. Interesant este că cercetătorii au găsit spermatozoizi fie în toate, fie în niciuna dintre probele lor. Cu alte cuvinte, unii oameni tind să aibă spermatozoizi în acel lichid, în timp ce alții nu.

Autorii au concluzionat: „Prezervativele ar trebui să fie folosite în continuare din primul moment al contactului genital, deși este posibil ca unii bărbați să fie capabili să practice coitus interruptus cu mai mult succes decât alții.”

3. „Metoda de retragere” previne BTS

Folosind metoda de retragere a penisului înainte de ejaculare, „poți în continuare să iei o BTS, cum ar fi HIV, herpes, sifilis, gonoree sau chlamydia”, a explicat dr. Mann. Deci, nu te protejează împotriva bolilor, cum nu te protejează nici 100% împotriva unei sarcini nedorite.

4. Folosirea a două prezervative dublează protecția

Unii oameni ar putea presupune că două prezervative ar oferi o protecție de două ori mai mare, dar acesta este cu certitudine un mit.

„Este de fapt mai riscant să folosești două sau mai multe prezervative atunci când faci sex”, precizează dr. Mann. „Probabilitatea ca prezervativul să se rupă este mai mare din cauza frecării dintre membranele celor două prezervative. Un singur prezervativ este cea mai bună opțiune”.

5. Poți contracta BTS de pe un scaun de toaletă

Acesta este poate unul dintre cele mai întâlnite mituri asociate cu BTS. Cu toate acestea, în ciuda faptului că a fost dezmințit în mod repetat, rămâne destul de comun. Dr. Mann notează că „BTS se răspândesc prin sex vaginal, anal sau oral neprotejat, prin contactul genital și prin împrumutarea jucăriilor sexuale”.

Ea a explicat, de asemenea, că virușii care provoacă BTS nu pot supraviețui mult timp în afara corpului uman, așa că, în general, mor rapid pe suprafețe precum scaunele de toaletă. În mod similar, bacteriile responsabile de BTS, cum ar fi chlamydia, gonoreea și sifilisul, nu pot supraviețui în afara membranelor mucoase ale corpului pentru o perioadă semnificativă de timp. Din acest motiv, ei nu ar supraviețui pe un scaun de toaletă.

6. Nu există tratamente pentru BTS

Nu este adevarat! Cu toate acestea, deși pot fi tratate, nu toate pot fi vindecate. Opt agenți patogeni alcătuiesc marea majoritate a BTS.

Patru dintre cele opt sunt vindecabile: infecțiile bacteriene cu sifilis, gonoree și chlamydia și trichomoniaza.

Restul de patru sunt virale: hepatita B, virusul herpes simplex (HSV), HIV și virusul papiloma uman (HPV). Acestea nu pot fi încă vindecate. Cu toate acestea, este de remarcat faptul că infecțiile cu HPV sunt adesea eliminate de către organism în mod natural.

7. Nu poți contracta o BTS decât dacă faci sex cu penetrare

„Sexul care implică penetrare nu este singurul mod în care cineva poate contracta o BTS. Sexul oral, contactul genital și folosirea în comun a jucăriilor sexuale sunt alte modalități prin care pot fi răspândite BTS”, explică medicul.

Dincolo de contactul sexual, este, de asemenea, posibil să contractezi o BTS prin  expunerea la sânge care conține agentul patogen infecțios, inclusiv prin folosirea în comun a acelor.

8. Doar bărbații gay contractează HIV

Aceasta este un alt mit foarte vechi și complet incorect.

„Oricine, indiferent de orientare sexuală, rasă, etnie, vârstă sau sex, poate contracta HIV. Dacă ai HIV și nu știi, este mai probabil să îl transmiți mai departe. Dar dacă îți cunoști starea, poți să te asiguri că tu și partenerul(ii) luați măsuri pentru a rămâne sănătoși”. Dr. Mann subliniază importanța testării, explicând că în multe țări, „testarea este gratuită, ușoară și confidențială. Puteți chiar să faceți un test în confortul propriei case”.

9. Poți transmite o BTS doar dacă ai simptome

Mulți oameni transmit BTS altora fără să știe. BTS se pot răspândi cu sau fără simptome.

Într-adevăr, OMS avertizează că „majoritatea BTS nu prezintă simptome sau au doar simptome ușoare care ar putea să nu fie recunoscute ca BTS. „De aceea – a explicat dr. Mann – este important să fii testat în mod regulat și să folosești un prezervativ pentru a preveni cât mai mult posibil BTS.”