Hepatitele virale continuă să fie printre principalele cauze de deces la nivel mondial, iar în R. Moldova, doar în 2019 au fost diagnosticați cu formele B și C aproape 2.000 de pacienți. Se întâmplă în pofida faptului că unele tipuri de hepatită pot fi prevenite prin vaccinare, iar pentru altele există  tratament foarte eficient. Îngrijorător rămâne faptul că, marea parte a pacienților se adresează după ajutor medical la o etapă avansată a bolii, așa cum hepatitele pot decurge asimptomatic, spun medicii. Iată șapte mituri care nu s-au adeverit și cele mai importante lucruri de reținut despre hepatitele virale B și C, scrie Agora

1. Simptomele infecției virale apar imediat ce persoana s-a infectat? FALS! 

Există perioada de incubație

„În cazul hepatitei B perioada de incubație poate fi până la jumătate de an. Omul se infectează și manifestările pot fi abia peste șase luni de la infectare. În cazul hepatitei C, de la două săptămâni, la trei luni. Mai des, în cazul hepatitei C, manifestările apar la o lună de la infectare”, spune pentru AGORA Medicul gastroenterolog-hepatolog Eugen Tcaciuc. 

2. Semnele de infecție cu hepatită virală B sau C sunt întotdeauna clare? FALS! Uneori infecția decurge asimptomatic

„Simptomele unei hepatite acute sunt sindromul astenic pronunțat, pot fi grețuri, vomă, subfebrilitate și apare icterul – îngălbenirea tegumentelor și a sclerelor care este simptomul cel mai elocvent al unei hepatite acute. În cazul hepatitei C, deseori decurge asimptomatic. Pacientul mai rar se adresează în faza de hepatită acută, dar se adresează deja când boala croniciziază, la un control eventual sau într-o fază avansată a bolii”, spune medicul.

3. Dacă sunt sănătos și nu prezint simptome, nu e nevoie să mă testez? FALS! 

E nevoie de testare periodică cu scop profilactic

 „Pentru a diagnostica o hepatită virală este necesar de efectuat teste speciale, așa numitele marcherii hepatitelor virale. Atât pentru hepatita B, cât și pentru C, cât și pentru suprainfecția delta care se suprapune pe hepatita B. O persoană sănătoasă, care nu are simptome, este recomandat de a se testa periodic la hepatitele virale. Nu mai frecvent de o dată pe an, cu scop profilactic, de a identifica”, îndeamnă Eugen Tcaciuc. 

4. Persoanele diagnosticate cu hepatite virale B și C nu prezintă pericol pentru cei apropiați? FALS! 

Dacă pacientul nu respectă normele de igienă personală, există riscul de infectare a rudelor

„Pentru unele hepatite, rata de contaminare într-o societate, în familie de exemplu, este mai mare cum ar fi pentru hepatita B, pentru C rata de infectare în comunitate este mai mică. O persoană care este diagnosticată cu Hepatita virală trebuie să respecte măsurile igienice elementare. Trebuie să aibă foarfeca sa și toate ustensilele care se utilizează pentru a îndepărta infectarea persoanelor apropiate”, menționează doctorul.

5. Hepatita virală B și C nu se tratează? FALS! 

Există tratament antiviral eficient sau care ține infecția sub control

„În cazul hepatitei virale C, tratamentul este foarte eficient. Cu medicamentele moderne pe care le utilizăm deja de mulți ani, rata vindecării este de 98%. Pentru cele 2% noi avem scheme speciale pe care le aplică. La moment noi suntem apți ca 100% din pacienții cu H virală C cronică să-i vindecăm.

În cazul hepatitei B, tratamentul nu duce definitiv la eradicare. Duce la ameliorarea stării, la scăderea viremiei pe perioada administrării tratamentului. Sperăm ca în următorii 5-7 ani să avem medicamente foarte eficiente și în cazul HVB și a coinfecției delta”, explică medicul.

6. Tratamentul medicamentos poate fi înlocuit cu cel naturist? FALS! 

Virusul cedează doar la tratament medicamentos

„Tratamentul hepatitelor virale se efectuează neapărat cu medicamente antivirale, dar nu naturiste sau de alt gen. Odată diagnosticat, pacientul necesită să se adreseze la medicul specialist pentru a i se aprecia faza bolii, a i se stabili schema corectă de tratament și în acest caz succesul este inevitabil”.

 7. Persoana, care s-a tratat de hepatită virală C dezvoltă imunitate pentru toată viața? FALS! Iată când persoana se poate reinfecta

„În cazul Hepatitei cronice C, odată vindecat, pacientul poate să contacteze un alt genotip al acestui virus și poate face din nou hepatita cronică virală C, dar cu alt genotip”, susține Eugen Tcaciuc.

Sursă: Agora.md

La nivel mondial, virusurile hepatice B și C au afectat 325 milioane de persoane, provocând 1,4 milioane de decese anual, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP).

Strategia globală OMS pentru hepatită, aprobată de toate statele membre OMS, urmărește să reducă noile infecții cu hepatită cu 90% și decesele cu 65% în perioada 2016-2030, prin vaccinare, teste de diagnostic, medicamente și campanii de educație.

În Republica Moldova, în anul 2019 au fost înregistrate în total 2.957 cazuri noi de hepatite virale, dintre care 65,5% dintre cazuri reprezintă hepatite virale B, C și D. Hepatitele virale B, C și D formă acută au fost înregistrate în 2,4% cazuri și formă cronică în 97,6% cazuri.

Totodată, în instituțiile medico – sanitare, cumulativ în anul 2019 au fost înregistrați 48.873 pacienți cu hepatite virale cronice B, C și D și 5.062 de pacienți cu ciroze hepatice. Iar în șase luni ale anului 2020 s-au înregistrat trei cazuri cu hepatită virală B acută, 18 cazuri cu  hepatită virală C acută, 214 cazuri cu hepatita virală B cronică fără Delta antigen, 10 cazuri cu hepatită virală B cu Delta antigen și 384 cazuri cu hepatită virală C cronică.

Potrivit ANSP, pacienții cu hepatite virale B, C şi D au acces la servicii calitative de tratament şi îngrijire continuă, care se realizează în baza Protocoalelor clinice naționale.

Din momentul inițierii tratamentului antiviral în 2016 și până la iulie 2020 au fost incluși în tratament 21208 pacienți. Eficacitatea tratamentului antiviral a fost estimată de peste 97%.