Mitropolitul Vladimir a convocat o ședință cu preoții și stareții mănăstirilor din Moldova, în urma cererii unor clerici de a se dezice de patriarhia rusă și de a trece mitropolia la Biserica Ortodoxă Română.

Părintele Pavel Borşevschi a făcut această declarație în cadrul Jurnal TV, menționând că majoritatea preoților dintr-un sector al protopopiatului Chișinău susțin această tranziție către Patriarhia Română.

„Când a primit scrisoarea, mitropolitul nu ne-a spus nici da, nici nu, ci a hotărât să ne convoace joi pe toți protopopii și stareții de mănăstiri, pentru a discuta această problemă. Nu cred că el are motive pentru a nu fi de acord cu noi, reieșind din scrisoarea sa către patriarhul Kirill și având în vedere că această opinie nu e doar a noastră, a preoților, ci și a comunității religioase, pe care o păstorim”, a relatat Pavel Borșevschi.

 

La 5 septembrie, mitropolitul Vladimir a trimis o scrisoare către patriarhul Kiril, subliniind rădăcinile latine ale poporului din Moldova și criticând divizarea artificială de spațiul românesc. Această mișcare a stârnit reacții, iar mai mulți clerici au exprimat intenția de a se alătura Patriarhiei Române.