Toate instituțiile sanitare de medicină primară vor fi asigurate în mod urgent cu medicamente anti-scabie și anti-pediculoză, iar populația din localitate va fi înștiințată unde poate primi aceste medicamente gratuit oricând. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Ala Nemerenco. Oficialul a adăugat că în taberele de odihnă, în instituții medicale și în cele de învățământ, personalul medical va organiza examene medicale active pentru depistarea acestor maladii, notează Agora.md.

„Pe ușa instituției medicale, a primăriei, a magazinului, a poștei se vor aplica postere sau anunțuri în care va fi scris cu litere de-o șchioapă „Nu utilizați substanțe chimice cu scop de tratament a oamenilor, în special a copiilor. Aceasta ucide!” UNICEF ne-a acordat suportul în această acțiune de informare, lucru pentru care le mulțumim. De asemenea, ne-am adresat la ANSA cu rugămintea ca la distribuirea medicamentelor pentru animale în farmaciile veterinare clientului să i se explice clar despre pericolul acelor medicamente pentru uz uman”, a declarat Ala Nemerenco.

Șefa de la Sănătate a avut un mesaj și către toți lucrătorii medicali din țară:

„Stimați medici de familie, asistente medicale, pedagogi și alt personal cu studii de la sate! Este în puterea noastră să salvăm copiii. Este în puterea noastră să îi vedem mari și nu în sicrie. Decît să facem rapoarte, să punem bife, să calculăm indicatori care așa și nu produc nimic decât hârțoage”.

Pe 18 iunie 2019 o fetiță de 11 ani din Teleșeu, Orhei a murit, iar verișoara acesteia a ajuns în stare gravă la spital după ce mătușa le-a aplicat ambelor o soluție de pesticid cu scop de tratament al pediculozei.

Pe 19 aprilie 2019 un băiat de 16 ani a decedat, după ce bunica l-ar fi uns cu o substanţă de stropit copaci ce conținea sulf, pentru a-l trata de scabie.

Pe 28 octombrie 2018 în decurs de câteva ore, trei copii s-au stins din viață la Flocoasa, Cantemir din cauza că au inhalat vapori emanați de insecticide, iar alte patru persoane au fost internate la spital în stare gravă.

Conform datelor statistice, din 2012 până în prezent au suferit de intoxicații exogene de etiologie chimică 27360 persoane, dintre care 7961 copii. Dintre aceștia 859 au decedat, dintre care 38 copii.

Sursa: Agora.md

 

Distribuie articolul: