Acțiunea acestei cărți are loc chiar pe canapeaua unui psihoterapeut – locul unde oamenii îşi dezvăluie gândurile, emoțiile, frământările și anxietățile. „Minciuni pe canapea” este un roman apreciat pe larg în lumea mare, reprezentând o radiografie a relațiilor dintre terapeut și pacient, precum și a consecințelor acestora. Autorul cărții este însuși doctor în psihiatrie.

Așadar, prin intermediul acestei lecturi, pătrundem în intimitatea psihanaliștilor și putem privi activitatea de prihanaliză așa cum este ea, văzând-o mai degrabă prin prisma limitelor, a conflictelor și a paradoxurilor ei. Or, de exemplu, un psihanalist nu are de unde ști când e păcălit de un client, care se dovedește a fi un escroc de proporții. Ori sedus de o clientă rău voitoare. Aflăm din carte că toţi psihanaliştii sunt la rândul lor analizaţi de alţi colegi. Pătrundem în lupta lor interioară: dubiile pe care le au, vulnerabilităţile, sensibilităţile, emoţiile lor.

Narațiunea este bine construită, cu personaje colorate și conturate, cu un fir narativ extrem de captivant. Încrezător în propriile forte, tânărul psihanalist Ernest Lash nu ia în seama sfaturile mentorului sau, Marshal Streider, ci recurge, în timpul ședințelor de terapie, la tehnici experimentale.

Însă, în ciuda infatuarii psihiatrilor, mintea omenească este un teritoriu încă necartografiat și plin de primejdii: stabilind o relație sinceră – crede el – cu o nouă pacientă, Carolyne Leftman, Ernest își deschide și el sufletul și devine vulnerabil, neavând habar femeia pe care își închipuie o tratează dorește de fapt -l manipuleze și -l distrugă. Prins într-o paradoxala relație terapeutică, în care figura autoritară a medicului a cedat tentației confesiunii și i se supune pacientului dominator, Ernest descoperi nebănuite adevăruri incomode despre sine și despre natura umană, ale carei taine credea le cunoaște.

Irvin D. Yalom este autorul a multiple volume de ficțiune și non-ficțiune. Acesta deși e fascinat din fragedă copilărie de literatură, alege o carieră medicală, la presiunile familiei. Devine, în timp, un eminent psihoterapeut, publicând în paralel, pe parcursul vieții, numeroase lucrări de specialitate înalt apreciate.

Distribuie articolul: