Medicul pediatru, Mihai Stratulat vine pe rețelele sociale cu câteva reguli de comportament prin care să prevenim răspândirea coronavirusului. Medicul a ținut să deființeze și câteva mituri, care circulă pe internet în ultima perioadă. 

Iată cu ce recomandări vine specialistul

Oameni buni, stați acasă!

– Evitați zonele aglomerate, nu vă îmbulziți în magazine.

– Nu cumpărați hârtie igienică în exces, Covid-19 nu provoacă diaree .

– Nu cumpărați produse alimentare în exces, Covid-19 nu provoacă foame, invers duce la lipsa poftei de mâncare.

– Nu folosiți ustoruiul, ceapa sau alcoolul pentru a preveni și a trata Covid-19, maxim ce se poate întampla va fi să-i țină pe alții la distanță… defapt, folosiți astfel vom respecta distanța socială de un metru, în cazu ăsta va fi mai mare.

– Sportul ajută, dar nu la prevenirea și tratarea Coronavirusului.

– Spalați-vă pe mâini folosind și săpunul ori de câte ori aveți posibilitatea, mai ales dacă sunteți sau vă întoarceti din locuri publice, veceul de acasă nu este o excepție.

– Nu vă atingeți fața, nasul, gura și ochii până nu vă spalați pe mâini și fără epidemie de Covid-19 acest lucru trebuie știut.

– Daca v-ați întors recent din zonele endemice (în decurs de 14 zile) sau ați contactat cu o persoană întoarsă recent din aceste zone, chiar dacă vă este cumătru, contactați medicul de familie.

– Dacă cumătrul sau nașul s-au întors recent din aceste zone endemice și nu a anunțat medicul de familie, convingeți-l să o facă sau ăntorceții colaciiși înapoi.

– Dacă v-ați întors recent din zonele de epidemie Covid-19, nu chemati neamurile în ospetie, chiar dacă vă simțiți bine împreuna, o să faceti cheful mai tarziu, peste 14 zile.

– Dacă cumătrul sau nașul s-au întors recent din zone endemice de Covid-19 și vă cheamă în ospeție, refuzați-l chiar daca el zice că este sănătos, chiar și daca v-a adus cadouri, cadourile pot fi ridicate și mai târziu.

– Dacă aveți febră, tuse seacă contactați medicul de familie sau apelati serviciul 112. Nu chemați pompierii  sau poliția, ei nu o sa vă ajute, cu atât mai mult neamurile sau vecinii.

– Dacă aveți semne de răceală și mergeți în locuri publice, folosiți masca facială pentru a nu contamina pe alții, în cazul femeilor nemachiate are dublu efect.

– Dacă vreti să tușiți  sau să strănutați în locuri publice, folosiți servețele de unică folosință pe care le aruncați imediat în coșul de gunoi sau folosiți pliul cotului, nu folosiți palma.

Și la sfârșit:

– Amânați împărtășatul, mai sunt posturi, se poate și la anul, nu cred ca ați adunat atâtea păcate, ca nu rabdă până la anul.

– Argintul nu ucide Gripa si Coronavirusul, dar Coronavirusul și Gripa te poate ucide, mai ales dacă ai prins al II-lea război mondial.

– Nu pupați icoanele  „vazdușnii pațâlui” încă nu l-a amânat nimeni.

–  Fiți atenți, responsabili și vigilenți.

Distribuie articolul: