Pe 29 noiembrie 2018, la Centrul de Arte Coliseum au fost aduse în scenă istoriile mai multor femei din UTA Găgăuzia care suferă de pe urma violenţei în familie. Spectacolul, intitulat «Я умереть надежде не дам» („Nu voi lăsa speranţa să moară”), este interpretat în limba rusă, cu fragmente în limbile română, găgăuză şi bulgară.

Mai multe actrițe de la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, Teatrul municipal „Смешен петък” și Teatrul Naţional Dramatic de limbă găgăuză „D. Tanasoglo” interpretează dramele prin care trec femeile supuse în familie violenței fizice, psihologice şi economice.

În rolurile principale sunt implicate Mihaela Strâmbeanu, Olga Guţu-Cucu, Natalia Ivanciuc, Elena Danaji și Diana Karapenkova.

Regizoarea spectacolului, Luminiţa Ţâcu, a menţionat că prin acest proiect şi-a propus să contribuie la edificarea unei societăţi în care violenţa nu există. „Este important să vorbim despre violenţa în familie şi să ne implicăm pentru a opri acest fenomen.”, spune regizoarea.

Cea mai tânără actriţă implicată în spectacol, Diana Karapencova, are 17 ani şi este angajată a teatrului municipal din Taraclia. Tânăra are deja un portofoliu de roluri jucate în piese de teatru, în paralel urmând studiile la liceul din localitate. Adolescenta va interpreta rolul unei tinere cu deficiențe de vorbire care are de suferit de pe urma violenţei din partea tatălui său.

„Pentru mine acest spectacol înseamnă o experienţă extraordinară de a fi pe o scenă cu actori profesionişti, dar şi de a contribui la promovarea unui mesaj antiviolenţă. Am invitat la spectacol toţi colegii din clasele mari din liceu şi părinţii lor”, spune Diana.

Spectacolul este susținut de proiectul „Combaterea violenței împotriva femeilor în Republica Moldova: explorând și învățând din soluțiile locale”, implementat de PNUD, cu sprijinul Guvernului Republicii Coreea. În cadrul acestui proiect, în UTA Găgăuzia vor fi create servicii de suport pentru victimele violenței în bază de gen.

Aici puteți vedea o Galerie FOTO