În sectorul Râșcani al capitalei este deschis primul magazin de caritate din R. Moldova „Mesto”. Aici oamenii pot aduce haine, jucării, încălțăminte şi cărți de care nu mai au nevoie, iar banii din vânzări merg în scopuri caritabile. Magazinul nu are anumite reguli de selectare a lucrurile aduse de oameni, singura condiție este să fie într-o stare bună și reciclabile.

Pe Daria am întâlnit-o în timp ce aștepta să transmită mai multe haine la magazinul de caritate. „M-am gândit că pot ajuta persoanelor aflate în impas, prin donația hainelor. În acest mod sunt sigură că banii vor ajunge la cei care au cu adevărat nevoie”.

Ina Purvalenco este o altă cumpărătoare fidelă a magazinului. „Îmi place mult ideea acestui magazin, printr-un simplu gest poți ajuta oamenii. Sper în viitor să se extindă și în alte sectoare ale capitalei”.

Iar Irina Muruz, o tânără din capitală spune că vine la „Mesto” atât pentru cumpărături, cât și pentru master class-uri organizate în week-end. „Atmosfera este foarte simpatică aici, azi mi-am ales niște bijuterii, dar vin și la master class-uri”.

Aflu de la Inga Bostan, managerul „Shop – Mesto” că proiectul lansat își propune să creeze adevărate platforme de interacțiune între oameni care vor să facă o faptă bună.

„Ideea deschiderii unui magazin de caritate a fost inspirată de magazinele de același tip din străinătate, cum ar fi în Marea Britanie și Rusia. Banii în urma vânzărilor sunt donați familiilor nevoiașe, organizațiilor caritabile și centrelor de plasament. De exemplu, colaborăm cu organizația obștească „Salvați Viața” care ajută copii bolnavi și un azil pentru animale”.

Magazinul funcționează ca un SRL, plătim arenda, salariile angajaților, iar surplusul îl direcționăm organizațiilor de binefacere”, afirmă Inga Bostan.

Recent, „Shop-Mesto” a participat la Yard Sale „Hai afară”, desfășurat în ograda Muzeului de Etnografie și Istorie Naturală. Aici magazinul a prezentat o colecție de obiecte hand-made, realizată de artizani voluntari. „Participarea la acest târg ne permite extinderea activității noastre și promovarea lucrărilor hand made confecționate de voluntari. O parte din venituri vor merge în fondul magazinului, iar o poarte în scopuri caritabile”.

Managerul „Shop-Mesto” afirmă că se implică și în diferite proiecte ecologice. „În acest sens colectăm utilizate și capacele de plastic pe care le reciclăm, iar voluntarii noștii confecționează ață din plastic din care se produc apoi diferite obiecte- coșuri și genți eco”, ne spune Inga.

Magazinul, aflat pe strada Aleco Russo 15, a devenit între timp și un loc unde se desfășoară  master class-uri oferite de specialiști în diferite domenii și evenimente caritabile.

Autor: Violeta Anușca, stagiară

Sursa: Agora.md 

Distribuie articolul: