Președintele francez Emmanuel Macron a afirmat miercuri că, la data de 1 iunie, Chișinăul va fi „centrul Europei”, când capitala Republicii Moldova va găzdui cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene, liderul francez mulțumind „dragei mele prietene Maia Sandu” pentru că a acceptat să găzduiască această reuniune.

„Pe 1 iunie vom fi în Moldova pentru al doilea summit al Comunității Politice Europene. În Moldova, vom discuta despre energie, migrație, securitate, infrastructură și geopolitică. Împărtășim același continent. Am propus, acum un an, să creăm această comunitate politică europeană pentru că avem nevoie de acest forum pentru a aduce alături toți liderii pentru a decide pentru noi înșine și să construim o Europă mai puternică și mai unită. De aceea, mulțumesc dragei mele prietene Maia Sandu pentru că a acceptat să găzduiască a doua ediție a summitului Comunității Politice Europene. Chișinăul va fi centrul Europei pe 1 iunie! Sper că vom lua importante decizii pentru viitorul nostru comun”, a spus Macron, într-un mesaj video distribuit pe contul oficial de Twitter pentru summitul din 1 iunie al Comunității Politice Europene, găzduit de Republica Moldova.

Mesajul președintelui francez vine la câteva zile de la ampla manifestare intitulată Adunarea Națională „Moldova Europeană”, care s-a desfășurat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, la 21 mai, cu zece zile înainte ca R. Moldova să găzduiască, tot la Chișinău, summitul Comunității Politice Europene (CPE), a doua astfel de reuniune după summit-ul inaugural din octombrie anul trecut, de la Praga.

Cu un mesaj similar, a venit și Charles Michel, Președintele Consiliului European, referitor la organizarea summitului Comunității Politice Europene de la Chișinău