Cum ar fi să-ți amintești absolut tot ce ai memorizat vreodată? Da, omul are această superputere. Fiecare dintre noi o avem, de fapt, doar că nu știm asta încă. „Memoria inteligentă: arta şi ştiinţa de a-ţi aminti totul” este cartea non-ficţională a unui jurnalist, Joshua Foer, publicată în 2011 şi tradusă la noi în acelaşi an. Aici este expusă povestea transformării sale dintr-o persoană obișnuită într-un campion al memorării într-un singur an.

Or, un om obișnuit irosește cam 40 de zile pe an pentru a compensa lucrurile pe care le-a uitat. În cartea de față, Foer ne demonstrează că orice este posibil cu puterea voinţei, chiar şi câştigarea unui campionat de memorare. Lectura este uşoară şi captivantă, presărată cu mult umor și şi charismă, chiar dacă vorbim despre campionate de memorare, unde ne-am fi imaginat că e plin de savanți înfumurați.

Povestea debutează cu prezenţa jurnalistului Foer la Campionatul de Memorare al Statelor Unite din 2005, cu intenţia de a scrie un articol. Curiozitatea lui Foer este însă ațâțată la celmai serios mod de doi tineri maeştri care-l asigură de faptul că oricine ar putea ajunge campion al memorării. Astfel începe călătoria autorului, care, un an mai târziu, avea să ajungă el însuși Campionul Statelor Unite la memorare, ajutat fiind de Ed Cooke, un tânăr maestru european.

 Foer ne expune pe înțelese și analizează în carte diverse tehnici mnemonice de bază. DIn volum aflăm multe detalii curioase despre funcţionalitatea memoriei. Astfel, Foer ne explică cum în doar un an, el a ajuns stăpânească metode puternice și vechi de mii de ani, precum Palatul Memoriei, folosit de Cicero.

Scrisă cu mult umor și cu inteligență, cartea este o pledoarie pentru redescoperirea lumii în care trăim și pentru autodepășire. Absolut fenomenalăCartea ne reamintește pornim cu toții cu același bagaj; contează ce facem cu el pe drum. The New York Times

Distribuie articolul: