Locuitorii insulelor din Melanezia se deosebesc prin graiul lor, nemaivorbit de alții în regiune și prin înfățișarea lor diferită. Pe Insulele Solomon trăiesc oameni de culoare, care au păr blond. Tenul lor este unul dintre cele mai întunecate printre reprezentanții acestei rase, și chiar dacă au o textură a părului specifică oamenilor de culoarea, părul lor este foarte deschis la culoare.

Această trăsătură rară a atras atenția mai multor savanți și până nu demult se credea că vinovată de acest fenomen este ereditatea. S-a presupus că gena părului blond a fost transmisă de către europenii, care au stăpânit aceste insule ani la rând. Locuitorii acestei regiuni sunt convinși, însă, că părul lor bălai se datorează alimentației bogate în pește și soarelui foarte generos.

Recent un grup de savanți a găsit adevăratul motiv al acestui fenomen ciudat.

Scoțianul Sean Myles, directorul Colegiului Agrar, a subliniat că cel mai frecvent de nuanța părului se fac vinovate genele. Pentru a descoperi această mutație de ADN, savantul și colegii săi au preluat mostre de la mai mult de 40 de blonzi din Insulele Solomon și de la tot atâția africani. În rezultat, cercetătorii au stabilit că gena TYRP1 are indicatori diferiți în ambele grupuri. S-a constatat că nuanța părului este determinată de un singur aminoacid din proteină, la cei blonzi acesta era arginina, în loc de cisteină.

În Insulele Solomon purtători ai acestei gene mutante sunt aproximativ 25% și ea poate fi moștenită de la ambii părinți.

Cercetătorii americani au precizat că mutația respectivă a apărut la un singur om și s-a răspândit destul de ușor la ceilalți din regiune. Este o versiune credibilă, întrucât populația acestor insule are un număr mic de strămoși.

 

Distribuie articolul: