Igiena orală – un factor important pentru fiecare dintre noi, nu-i așa? Cu siguranță răspunsul este DA. Totuși, pentru a avea o igienă orală sănătoasă și pentru a păstra dantura sănătoasă și frumoasă este nevoie de grijă, timp, dar și informare. În acest material îți vom explica de ce trebuie să ai grijă de dinții tăi, dar și a copiilor tăi, pentru că de la educație începe totul. 

Urmează întrebarea: Ai avut momente incomode când cineva vorbea cu tine, iar tu simțeai un miros neplăcut din gura acestuia? 

Respirația urât mirositoare din gură este din păcate des întâlnită, iar unii oameni nici măcar nu-și dau seama de acest lucru. Mirosul neplăcut al gurii sau halena (așa cum mai este numită) poate afecta încrederea în sine și chiar viața socială a persoanei în cauză, iar tonele de gumă de mestecat, bomboanele mentolate sau spray-urile aromate nu le rezolvă problema. Așadar, în primul rând o bună igienă orală și dentară poate ajuta la prevenirea respirației urât mirositoare, a cariilor și a bolilor gingiilor și vă poate ajuta să vă păstrați dinții pe măsură ce îmbătrâniți. Stabilirea unei bune igieni orale și a unor obiceiuri alimentare s-a dovedit a fi esențială pentru atingerea și menținerea bunăstării generale fizice și emoționale de-a lungul vieții.

Știai că sănătatea orală poate afecta atât bunăstarea fizică, cât și emoțională? 

De ce igiena dentară este importantă pentru sănătatea ta orală

Igiena dentară este importantă pentru sănătatea orală, deoarece reduce riscul de a dezvolta carii și boli ale gingiilor. Când sunt lăsate netratate, atât cariile dentare, cât și bolile gingiilor pot avea implicații grave asupra sănătății tale bucale. Pentru început, pot produce simptome dureroase sau neatrăgătoare vizual. De asemenea, cazurile mai severe pot duce la pierderea dinților, degenerarea oaselor și răspândirea infecției în alte părți ale gurii. Ambele probleme de sănătate orală sunt cauzate de excesul de bacterii, fie pe smalțul dinților, fie în jurul gingiilor. Reducerea cantității de bacterii din gură, igiena dentară reduce probabilitatea de a dezvolta aceste probleme. 

De ce igiena dentară este importantă pentru sănătatea ta generală?

Deși s-ar putea să nu realizezi acest lucru, igiena dentară este, de asemenea, importantă pentru sănătatea ta generală. Lipsa igienei dentare duce la o abundență de bacterii în gură. Chiar dacă bacteriile din gură nu intră în mod regulat în fluxul sanguin, acest lucru se poate întâmpla într-o gură nesănătoasă. Dacă bacteriile pot pătrunde în sânge, infecția poate fi transportată în diferite alte zone ale corpului. Dacă nu ții cont de sănătatea orală poți ajunge la: 

  • Diabet
  • Endocardita
  • Pneumonie
  • Complicații ale sarcinii
  • Boala cardiovasculara

Vizitele regulate la stomatologie pot face mai mult decât să vă păstreze zâmbetul atractiv – ele pot, de asemenea, să le spună stomatologilor multe despre starea dumneavoastră generală de sănătate, inclusiv dacă sunteți sau nu expus riscului de boli cronice. De aceea, în acest material noi am întrebat chiar stomatologul esențialele întrebări despre igiena orală. 

Bolduratu Ana doctor stomatolog Chișinău și fondatoarea clinicii Dr. Asiika ne spune ce presupune de fapt igiena dentră corectă, care este alimentația ideală pentru o dantură sănătoasă și multe alte de semnul întrebării la care trebuie să aflăm răspuns! 

Ce presupune igiena orală corectă?

Igiena dentară corectă presupune:

  • alegerea periuței și pastei corespunzătoare pentru dantura pacientului
  • folosirea aței dentare,
  • irigatorului bucal și sigur că igiena dentară corectă după fiecare masă, gustare sau cel puțin de doua ori pe zi dimineața și seara înainte de somn.

Spălatul pe dinți – cum trebuie realizat și de câte ori pe zi?

Spălatul corect pe dinți este ca o ,,artă” care ne oferă o dantură sănătoasă, un zîmbet frumos și un miros plăcut din cavitatea bucală. Important să ajungem cu periuța dentară la toate părțile dintelui să nu scăpăm nici un dinte chiar dacă este mai greu de ajuns la el. Trebuie să spălăm dinții cu mișcări lejere verticale de la gingie spre marginea dintelui fără mare presiune.

Când trebuie schimbată periuța?

Periuța dentară se schimbă o dată la trei săptămîni, dacă este vorba de una electrică atunci partea activă se schimbă o dată în lună.

Apa de gură – care sunt beneficiile acesteia în igiena orală?

Apa de gură ne ajută să facem igiena completă a danturii și se alege doar după recomandarea medicului în dependență de afecțiunile pe care le avem. Iată câteva sfaturi utile:

● folosește apa de gură după periajul obișnuit;
● clateste, respectand indicațiile medicului sau pe cele din prospect;
● nu dilua apa de gură;
● folosește capacul recipientului, pentru ca el indică o cantitate optima a apei de gură;
● nu consuma alimente sau lichide o ora după utilizarea apei de gura.
Citește cu atenție etichetele produselor pentru care ai optat, ca sa vezi care este doza recomandată și frecvența utilizării.

Igiena limbii – ce ne puteți spune despre aceasta?

Igiena limbii se face regulat ca și igiena dinților cu o periuță specială pentru limbă sau dacă periuța dentară ne permite atunci cu partea opusă a periuței. Mișcările trebuie să fie ușoare de la rădăcina limbii spre vârf.

„Știați că o limbă curăţată ne poate oferi senzaţii gustative sporite. Astfel, putem distinge mai bine gustul dulce, sărat, amar sau acru. Prin curăţarea limbii se îndepărtează atât celulele moarte, existente pe suprafaţa limbii, cât şi bacteriile care pot afecta mai multe zone din cavitatea bucală, inclusiv dinţii. Unde mai pui că curățarea sistematică a limbii îmbunătăţeşte respiraţia mai bine decât periajul dentar. Există instrumente speciale de curăţat limba, însă, în absenţa lor, putem realiza o curăţare eficientă şi cu periuţa dentară”, a mai declarat doamna Ana.

Care este alimentația ideală pentru o dantură sănătoasă?

O alimentație corectă și echilibrată este foarte importantă pentru o dantură sănătoasă. Așadar, cele mai bune alimente pentru sănătatea dentară sunt:
  1. merele și perele (intensifică producția de salivă);
  2.  conopida și castraveții, ajută la îndepărtarea naturală a petelor dentare;
  3. brânzeturile sunt bogate în proteine, calciu și fosfor, nutrienți care atenuează impactul acizilor ajunși la nivelul cavității bucale;
  4. semințele de susan ajută la îndepărtarea eficientă a plăcii dentare;
  5. somonul furnizează calciu și vitamina D, nutrienți esențiali pentru sănătatea dinților și a oaselor;
  6. ciupercile, acestea inhibă reproducerea bacteriilor în gură;
  7. ceapa – omoară bacteriile responsabile de căderea dinților;
  8. ananasul – acționează ca un înălbitor natural al dinților;
  9. ghimbirul este un anti-inflamator excelent, care întreține mucoasa bucală și previne afecțiunile gingivale;
  10. morcovii conțin vitamina A, necesară unui smalț dentar sănătos;
  11. busuiocul este un antibiotic natural, ce omoară bacteriile de la nivelul gurii.

Ce afecțiuni poți preveni cu o igienă dentară corectă?

Într-adevăr, consultațiile regulate la medicul stomatolog îți oferă nu doar o dantură sănătoasă, dar și previne atacurile de inimă și cele vasculare care pot fi cauzate de boli ale gingiilor sau de boli ce sunt rezultate ale unei igiene orale precare.

Care sunt cele mai întâlnite mituri despre igiena orală pe care încă le auziți?

Chiar dacă suntem în anul 2022 mituri încă mai există. Printre pacienți mai circulă miturile precum că „igiena dentară cu bicarbonat de sodiu (soda de mîncare) albește dinții sau că clătiturile gurii cu sare ameliorează durerea dentară”. De asemenea, mulți pacienți cred că „igienizarea profesională la medicul stomatolog afectează smalțul dentar. Acestea sun doar niște MITURI.

Albirea dinților – care sunt avantajele, dar și dezavantajele acestui proces?

Albirea dinților cu preparatele noi apărute recent în Moldova oferă pacienților un zâmbet alb fără durere și sensibilitate dentară. Este recomandat tuturor pacienților chiar și gravidelor cu excepția celora care poartă coronițe dentare, celor care au restaurări în zona dinților frontali sau au dinții frontali devitalizați.

Cum putem să motivăm copiii ca să-și spele dinții cât mai des? 

Tema copiilor de medicii stomatologi vine de la părinți, de prin auzite sau de la prima experiența negtivă. Părinții trebuie să le explice copiilor că medicii de fap sunt prietenii familiei și că medicii doar ne ajută și ne vor binele. La rîndul nostru, noi medicii depunem tot efortul ca orișice copil să se simtă confortabil în fotoliul nostru cred că fiecare din noi e gata să răspundem la întrebările copiilor și să le explicăm de ce este importantă igiena dentară și vizitele regulate la medic. Astfel, o să acumulăm încrederea lor.

„Cea mai bună motivație a copiilor pentru a avea grijă de dinți este exemplu oferit chiar de părinți”, ne spune doamna Ana.

Ține minte – igiena dentară joacă un rol important nu numai în menținerea sănătății bucale, ci și în menținerea sănătății generale.

Tu cât de des îți speli dinții? Și când ai fost ultima dată la un medic stomatolog?