În acest articol vom discuta despre suplimente, care vin în completarea unei diete sănătoase, dar nu compensează un regim alimentar nesănătos. O nutriţie adecvată este esenţială unei stări de sănătate bune, iar vitaminele şi suplimentele sunt valoroase pentru a vă asigura că luaţi toate substanţele nutritive de care are nevoie organismul, menționează medicul nutriționist Nicoleta Baxanean.

„În ultimii ani, suplimentele alimentare sunt la mare căutare, de aceea putem observa o creștere considerabilă a companiilor. Le găsim în orice colț al lumii, avem acces la acestea și suntem tentați să le încercăm, mai ales când vedem ce beneficii au asupra sănătății și stării de bine. Însă știu că mulți s-au confruntat și cu unele 𝐞𝐟𝐞𝐜𝐭𝐞 𝐚𝐝𝐯𝐞𝐫𝐬𝐞 sau poate nu au simțit niciun efect în urma administrării lor. Eu însămi am experimentat asta. Acesta este motivul pentru care recomand consultarea unui specialist înainte 𝐝𝐞 𝐚𝐝𝐦𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐫𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐨𝐫𝐢𝐜𝐚̆𝐫𝐮𝐢 𝐬𝐮𝐩𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭, deoarece NU tot ce este în trend e și potrivit pentru fiecare”, a spus medicul nutriționist.

Din ce cauze unele suplimente nu ne ajută întotdeauna să obținem efectele minune așteptate?

C𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 contează, aici mă refer că acestea trebuie să fie 100% naturale, fără aditivi sau forme de medicamente chimice mascate sub formă de suplimente naturale, care odată administrate pot 𝐝𝐞𝐳𝐞𝐜𝐡𝐢𝐥𝐢𝐛𝐫𝐚 𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦𝐮𝐥 𝐡𝐨𝐫𝐦𝐨𝐧𝐚𝐥, 𝐦𝐞𝐭𝐚𝐛𝐨𝐥𝐢𝐬𝐦𝐮𝐥 și funcționarea normală a organelor vitale.

Multe efecte secundare precum greață/amețeli apar atunci când suplimentele 𝐧𝐮 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐚𝐝𝐦𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭𝐞 𝐜𝐨𝐫𝐞𝐜𝐭. Vorbim aici despre momentul zilei când pot fi ingerate, într-un anume mod, ca să aibă loc 𝐚𝐛𝐬𝐨𝐫𝐛𝐭̦𝐢𝐚 acestora și hrănirea organismului cu substanțele nutritive: dimineața, la prânz sau seara; înainte, în timpul sau după masă; doar cu apă sau și cu ceaiuri/sucuri”, menționează Nicoleta Baxanean.

În multe cazuri, 𝐝𝐨𝐳𝐚 de suplimente poate fi prea mică sau prea mare, prin urmare nu vom avea rezultatele dorite.

„O altă cauză ar fi că suplimentele sunt administrate împreună cu alte pastile cu care 𝐧𝐮 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐚𝐭𝐢𝐛𝐢𝐥𝐞! De aceea nu are loc absorbția lor, iar uneori pot da chiar și unele reacții.𝐀𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐧𝐞𝐚𝐝𝐞𝐜𝐯𝐚𝐭𝐚̆-Deseori luăm suplimente pentru a compensa regimul alimentar nesănătos, însă 𝐝𝐞𝐟𝐢𝐜𝐢𝐭𝐮𝐥 𝐧𝐮𝐭𝐫𝐢𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐧𝐮 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐟𝐢 𝐚𝐜𝐨𝐩𝐞𝐫𝐢𝐭 cu administrarea de vitamine! Suplimentele se administrează doar în situația în care avem și o alimentație sănătoasă și echilibrată, în acest fel vom observa rezultate chiar din primele zile”, a spus medicul nutriționist.

Suplimentele nutritive au devenit din ce în ce mai utilizate produse pentru a completa necesarul de vitamine și minerale, proteine, aminoacizi. Rolul fiind de a completa dieta de zi cu zi pentru a oferi organismului nutrienții necesari pentru o bună funcționare și pentru o calitate a vieții cât mai bună.

„Organismul ,,intoxicat” este o altă cauză, adică dacă 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐮𝐥 din organismul nostru este 𝐩𝐫𝐞𝐝𝐨𝐦𝐢𝐧𝐚𝐧𝐭 𝐚𝐜𝐢𝐝, dacă avem paraziți, este nevoie mai întâi de toate de o detoxifiere, o curățire a organismului și abia apoi să introducem suplimentele. Aș mai dori să punctez că nu trebuie să ne luăm după anumite simptome și să administrăm suplimente în scop de tratament! 𝗡𝘂 𝗳𝗮𝗰𝗲𝗺 𝗲𝘅𝗽𝗲𝗿𝗶𝗺𝗲𝗻𝘁𝗲 𝗰𝘂 𝗰𝗼𝗿𝗽𝘂𝗹 𝗻𝗼𝘀𝘁𝗿𝘂.

Indicat ar fi mai întâi să găsim 𝐜𝐚𝐮𝐳𝐚 acestor simptome, cauza deficiențelor nutriționale. Dacă hotărâm să introducem suplimente în regimul nostru alimentar, atunci trebuie să ținem cont, pe lângă o alimentație sănătoasă, să avem grijă și de regimul de somn, să practicăm 𝐚𝐜𝐭𝐢𝐯𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢 𝐟𝐢𝐳𝐢𝐜𝐞 și să nu neglijăm starea noastră interioară”, adaugă medicul nutriționist.

 

Distribuie articolul: