Maxim Surdu este un tânăr de 32 de ani, care a îndrăgit arta de a găti încă din fragedă copilărie, în restaurantul părinţilor săi. Este originar din satul Cimișeni, Criuleni și în urmă cu câțiva ani a pornit în lumea mare să învețe arta culinară. Pe parcursul a șase ani, acesta a lucrat în cele mai bune localuri, reușind să avanseze mult ca bucătar. Acum, Maxim este bucătar-șef la Copenhaga, dar mai multe aflați chiar de la el în cele ce urmează.

Povestea începutului
În 1997, părinții săi au cumpărat un local părăsit pe plaja de la Vadul lui Vodă, unde a început să îi ajute cu ce putea. Acel restaurant l-a legat de bucătărie și l-a determinat să aleagă specialitatea de Tehnolog în Industria Alimentară la UTM. Până în 2012, precum spune chiar Maxim, „cam nu era arta culinară, dar un fel de home cooking. Arta culinară am început s-o învăț în SUA, când am început să muncesc într-un restaurant foarte vestit, numit Nobu”, povestește tânărul

A decis că vrea să ajungă departe
„După ce am absolvit UTM, facultatea „Tehnologie în Alimentația Publică”, am început să caut un local în care aș învăța ceva nou, pentru că experiență în bucătărie deja aveam, eu ajutându-mi părinții de la 14 ani în bucătăria localului pe care-l dețineau”, menționează Maxim.

Astfel, s-a așezat într-o seară împreună cu soția sa și a început să trimită CV-uri la cele mai nebănuite restaurante din lume. Și, iată că peste ceva timp, în ianuarie 2011, absolut întâmplător, au dat în „Spam” de răspunsul venit de la restaurantul Nobu din Miami de unde afla că sunt interesați să-i facă viza de lucru și să înceapă cât se poate de curând munca în calitate de chef de partie (bucătar de linie ar fi în română). În Mai 2011 a ajuns în SUA și de aici a început totul.

Nobu a fost prima lui experiență profesională de nivel gourmand
În continuarea povestirii despre parcursul său, Max mai spune că a muncit timp de un an și jumătate la Nobu în Miami, după asta a primit oferta în calitate de Sous Chef (ajutor de bucătar-chef) în restaurantul Umami, Copenhaga, un fel de Nobu danez. „În 2 ani am devenit head chef la Umami. Lucrând acolo nu am încetat nicio secundă să caut oportunități ca să cresc profesional și, în loc de vacanțe, făceam stagii la cele mai bune restaurante din lume”, povestește moldoveanul.

Experiența și pasiunea de a găti l-a ajutat să devină bucătar-șef în unul dintre cele mai bune restaurante din Copenhaga. „Am muncit în multe țări și localuri de tot tipul, chiar și cu trei stele Michelin. Am muncit în minimum trei restaurante din lista The 50 Best Restaurants in the world”, mai povestește bucătarul.

Arta culinară începe…
Pentru un bucătar bun plăcerea este în a găti, adică tot ce este comestibil poate fi de gătit. Bucătarului nostru, cel mai mult îi place să creeze bucatele vegetariene. „Pentru a face mâncarea vegetariană cu adevărat bună e nevoie de multă experiență, iar asta mă entuziasmează și mai mult. Este ușor de a crea un platou din carne sau pește, pentru că produsul de acum descrie  rezultatul, dar încercați să creați ceva din țelină, praj sau ciuperci de nivel „gourmand”. Aici începe și arta culinară”, ne spune Chef bucătar Maxim Surdu.

Specificul mâncărurilor din Danemarca
Maxim afirmă că bucatele daneze, ca și cele din Republica Moldova, sunt foarte gustoase dacă sunt pregătite cu dragoste. Există o mulțime de bucate daneze pe care le preferă, însă îi este foarte greu să explice ce le face atractive. „Cei care pășesc pragul restaurantului la amiază și doresc să ia prânzul, de obicei comandă bucatele din herring, somon islandez si cambulă, iar seara pește halibut, stridii și tartarul de vită”, spune Maxim pentru EA.md.

Nu puteam să nu ne întrebăm ce mănâncă bucătarul nostru, acum Chef, la micul dejun, prânz şi cină într-o zi ideală. „Pentru mine cele mai bune bucate sunt cele gătite împreună cu familia mea, împreună cu soția și fiica de 4 anișori, care tot timpul mă ajută la bucătărie”, recunoaște moldoveanul.

Tânărul este de părerea că o bucătărie bună poate funcționa numai dacă este pasiune de a găti, iar restaurantul trebuie să funcționeze în primul rând pentru oaspeți, ci nu pentru business. „Calea succesului este de a crea o experiență pentru oaspete. Atunci restaurantul va obține un feedback uimitor și mulți oaspeți permanenți”, mai adaugă el.

Basarabeanul încurajează persoanele care sunt la început de cale să-și asculte inima și instinctul, iar dacă le place ceea ce fac, atunci să lucreze mult pentru a ajunge acolo unde râvnesc.

„Nu pierdeți timpul în localul care nu vă dă cunoștințe și abilități de creare. Fiți foarte informați, citiți mult despre ce se întâmplă în lume și experimentați cât mai mult posibil, chiar și în timpul liber, asta vă va dezvolta paleta gustativă”, spune Max, pe final de discuții.