Au învățat cum să încondeieze corect ouăle de Paște și ce bucate tradiționale se gătesc pentru această sărbătoare. Duminică, 14 aprilie, comunitatea moldovenilor și românilor din Portugalia au avut prilejul să participe la un eveniment special dedicat Sărbătorilor de Paști, organizat de Ambasada Republicii Moldova împreună cu prietenii de la Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona.

Programul, desfășurat la sediul Institutului Cultural Român, a cuprins o demonstrație de încondeiere a ouălor de Paște, susținută de meșterul popular Mihaela Dragoman din Republica Moldova și un recital de nai oferit de Sergiu Nichitovschi.

Cei mici au putut participa la un atelier de desen și de vopsire a ouălor coordonat de profesorii care asigură predarea Cursului de limbă, cultură și civilizație românească în școli din Lisabona.

De asemenea, la sărbătoare a fost amenajat un stand cu bucate tradiționale pentru ca oaspeții la eveniment: moldoveni, români, portughezi și alte naționalități, să poată savura din delicatesele gastronomice.

Cu mesaje de felicitare în contextul sărbătorilor Pascale a venit către publicul numeros Ambasadorul Republicii Moldova în Portugalia, Dnul Dumitru Socolan, Ambasadorul României, Dna Ioana Bivolaru și Directorul Institutului Cultural Român.

Pe parcursul evenimentului, cu sprijinul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, a fost prezentată o inedită colecție de ouă încondeiate și panotate fotografii alb-negru care redau o imagine cuprinzătoare a vieții țăranilor din România în perioada sărbătorilor creștine.

Distribuie articolul: