Potrivit președintelui Comisiei economice, bugetare și financiare a Parlamentului, Radu Marian, există posibilitatea ca tariful la gaz să scadă în primăvara sau vara acestui an, în cazul în care prețul de achiziție a gazului va înregistra o scădere.

Potrivit lui Radu Marian, guvernarea nu are capacitatea de a influența prețul gazului, dar poate sprijini cetățenii prin compensarea parțială a tarifelor ridicate pentru a face față acestora.

Radu Marian, președintele Comisiei economice, bugetare și financiare a Parlamentului, explică că scăderea tarifului la gaz a fost rezultatul unei diminuări a prețului de achiziție a gazului. Conform deputatului, Republica Moldova nu poate influența prețurile de pe piața internațională, dar poate sprijini cetățenii pentru a face față costurilor ridicate ale facturilor.

„În ultimii trei ani am alocat sume colosale pentru compensarea tarifului. În acest sezon, rece marea majoritatea a cetățenilor, care s-au înscris pentru compensații, au beneficiat de tarife de aproximativ 12 lei. 90% din cei care s-au înscris pentru compensații au tarife de 12 lei pentru un metru cub. De reducerea anunțată de ANRE beneficiază fie cei care au venituri mai mari, fie cei care nu s-au înscris pentru compensații. De ce s-a redus atât de târziu tariful? A fost în funcție de perioada când am procurat gazul. Noi nu suntem o țară care produce, ci o țară care importă gaz. Noi depindem exclusiv de cotațiile de pe piața internațională”, a spus deputatul PAS Radu Marian în cadrul emisiunii „Neconfidențial” de la Radio Chișinău.

Potrivit deputatului, dacă prețul de achiziție a gazului pe piața internațională va scădea, în câteva luni ar putea urma o nouă reducere a tarifului. Radu Marian dă asigurări că o eventuală reducere a tarifului nu va fi capitalizată politic în campania electorală pentru alegerile prezidențiale.

„Dacă nu vor fi majorări bruște sau schimbări bruște pe piața internațională nu exclud că vor mai exista micșorări de tarif în primăvară, vară sau toamnă. Nu e vorba de alegeri. Să nu micșorăm tarifele dacă sunt alegeri sau cum? Dacă vor exista premise, ele vor fi reduse. Criza din energie a fost cauzată exclusiv de războiul Rusiei împotriva Ucrainei și de șantajul rusesc. Sunt chestii asupra cărora noi nu avem niciun control. Ceea ce putem noi face este să susținem oamenii prin compensații. Începând de anul trecut noi am scăpat de gazul rusesc. Cel mai important este că ei nu ne vor mai putea șantaja niciodată. Avem libertatea să cumpărăm gaz de oriunde. Atât timp cât pe piață prețul este mai mic decât ceea ce oferă Gazprom, evident, vom cumpăra de pe piețele internaționale”, a mai spus președintele Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului.

La 23 februarie au intrat în vigoare noile tarife la gaz aprobate de ANRE. Astfel, consumatorii casnici achită acum un tarif de 13 lei și 39 de bani (fără TVA) pentru un metru cub de gaze.