„Casa Cristea”, adăpostită în centrul Chișinăului, un locușor care emană energia culturii și valorilor neamului nostru. Este ceva mai mult decât un magazin cu veșminte tradiționale, astăzi dacă-i pășești pragul te pomenești în trecut, în lumea străbunilor și a straielor autentice. Îți vine sau nu să crezi, dar în spatele acestui loc se află o doamnă care cu multă dăruire de sine și-a transformat pasiunea într-un brand. Această doamnă este nimeni alta decât Maria Cristea a cărei poveste o poți descoperi în cele ce urmează.

Maria Cristea prin activitatea sa ne demonstrează că veritabila cultură și tradiție rămâne a fi intactă în fața trecerii timpului și a anilor, aceasta recunoaște chiar că tinerele generații se dovedesc a fi cu adevărat pasionate de tot ce înseamnă port tradițional.

„Acuma este ceva mai ușor să promovezi și să educi dragostea către portul tradițional. Lucrul acesta se întâmplă datorită faptului că se vorbește tot mai des despre despre costumul național, acesta est purtat și promovat drept un simbol al culturii noastre. Totuși, când este vorba despre cultivarea unei atracții față de portul tradițional tinerelor generații trebuie să ținem cont că un rol deosebit îi revine educației de acasă, dragostea și atitudinea de acolo trebuie să pornească și sper că așa va fi și în cazul generațiilor viitoare”, povestește ea.

Nu este deloc un secret că o astfel de afacere presupune mult efort și o iscusință aparte datorită căreia să se mențină pe poziții de frunte de-a lungul anilor, „Care este secretul succesului?”, a fost următoarea întrebare pe care i-am adresat-o Mariei.

„Nu am considerat-o niciodată o afacere, probabil de asta ne menținem pozițiile. Știu că dintotdeauna am făcut ceea ce mi-a plăcut, am lucrat cot la cot cu colectivul, care împărtășește cu mine aceeași dragoste pentru broderie,
pentru lucrul manual”, mărturisește ea.

Confecționare ielor și a costumelor tradiționale presupune o muncă ce necesită o inspirație constantă. Ce-i servește drept inspirație Mariei Cristea, ne-a povestit chiar ea.

„Inspirația o culeg din istorie, din natură. Inspirația este în jurul nostru. Nu pot să nu-i acord o atenție specială în acest sens și trecutului nostru, trebuie să recunosc că, costumele vechi de sute de ani sunt o sursă de inspirație pentru mine”, povestește ea.

Maria Cristea, pe parcursul vieții a cultivat dragostea către portul popular și copiilor săi, mai mult ca atât, Maria crede cu tărie că orice cetățean este responsabil să-și cunoască originea și portul.

„Bine înțeles ca orice cetățean, ca orice român adevărat, copii mei trebuie să-și cunoască originea și respectiv portul, trebuie să aibă costum național”, spune Maria.

Situația de pandemie a lovit în multe afaceri și antreprenori, cum face față „Casa Cristea” acestei stări de pandemie și ce lecții a învățat Maria Cristea în calitate de antreprenoare în urma acesteia.

„Este o perioadă grea și pentru noi, dar noi continuăm să muncim și să brodăm ii. Cu siguranță trebuie să tragem lecții din perioada pe care o trăim, iar ceea ce am înțeles eu din toată această perioadă este o confirmare a ceea ce ne spuneau cândva părinții – „Nu mânca azi tot, nu știi ce va fi mâine”. Ajută!”, zice Maria.

În cele din urmă Maria Cristea ne-a mărturisit că încă are multe planuri și în mare parte acestea țin de confecționarea unor noi modele de ii despre care spune că-și dorește să fie „multe și frumoase”.

Sursa foto: Facebook