Maria Crețu este originară din Negureni, raionul Telenești. Moldoveanca s-a stabilit în Italia, unde și-a deschis o patiserie și îi îndulcește pe moldovenii din diasporă și chiar pe italieni. Fiecare desert pregătit de ea are gust și aromă diferită, reușind de fiecare dată să încânte papilele gustative al oricărui client.

Înainte de-ași descoperi pasiunea pentru deserturi femeia a lucrat baby-sitter, apoi la o fabrică, a urmat cursuri de patiser, dar nu s-a oprit aici – și-a transformat hobby-ul într-o afacere dulce.

Primul tort la comandă – emoții mari

„Povestea patiseriei Crețu a început recent. Însă ideea înființării unei patiserii persistă demult, pentru că eu sunt femeia care petrece cea mai mare parte a zilei în bucătărie, în special îmi place să gătesc deserturi”, povestește Maria.

Pentru primul tort pe care l-a făcut la comandă, își făcea griji că nu va fi exact ca în carte, pentru că atunci gătea doar pentru familia sa. A petrecut 7 ore în bucătărie, dar astăzi este mândră pentru că i-a reușit un rezultat bun. Familia întotdeauna a susținut-o pe această cale, pentru că au știut că îi place foarte mult să gătească. Primele comenzi au fost de la prietenii și apropiații pe care îi are alături acolo, mai târziu câțiva italieni au rugat-o să le gătească ceva gustos.

„După cum am zis sunt și italieni care au aflat despre deserturile mele și fac adesea comandă, însă preponderent sunt moldovenii stabiliți în Italia”, relatează ea.

Cochetează zilnic cu ingredientele, este un adevărat maestru în bucătărie

Prepararea unui tort durează de la 5 până la 8 ore. De multe ori începe seara și continuă prepararea tortului a doua zi. Maria folosește ingrediente naturale: „Uneori, chiar mama îmi trimite de la Negureni zmeură, coacăză, multe decorațiuni comestibile sau alte produse pe care le folosesc la preparare. De obicei, aici avem o varietate largă de produse de calitate superioară”, spune femeia.

În domeniul patiseriei concurența este mare, însă Maria Crețu iubește enorm ceea ce face. Patisera ne-a spus că atunci când îți inițiezi o afacere trebuie să ai îndrăzneală și experiență. Dezvoltarea patiseriei depinde mult de evoluția economică din Italia pe care o dictează pandemia. Ea totuși a avut curaj să-și dezvolte pasiunea, cu toate că știa că majoritatea întreprinderilor se închid și că anul 2020 nu era deloc promițător: „Eu mă axez doar pe lucru și progresul meu, altcineva nu mă interesează”, afirmă ea.

„Sfatul meu pentru cei care doresc să inițieze o afacere în acest domeniu, este ca să înceapă această activitate doar dacă le aduce plăcere și satisfacție, nu doar bani. În acest caz succesul va veni de la sine”, mărturisește Maria.

La momentul de față, moldoveanca noastră își promovează deserturile pe rețelele de socializare.

Descoperiți mai multe imagini cu deserturile Mariei Crețu în galeria de mai jos:

Autor: Eliza Mihalache, stagiară

credit rapid