Maria Baciu este de formare jurnalistă. A lucrat reporter TV o perioadă, apoi a fost operator call-center la o companie de telefonie de la noi, ca să ajungă acum câțiva ani, alături de soțul ei în Germania. A bătut-o gândul să practice acolo jurnalismul, însă a renunțat din motive obiective – să cunoști gramatica unei limbi și să te poți exprima liber și jurnalistic în acea limbă sunt, totuși, lucruri diferite. Acum trei ani, ideea unei case amenajate în stil rustic i-a cucerit pe cei doi soți, însă prețurile dintr-un magazin de mobilă de anticariat i-au descurajat imediat. Ei bine, ce nu găsește sau de ce n-are bani, moldoveanul face singur. Povestea lor pe Portreteîncuvinte.com.

Prețuri mari, bugete mici –  ce soluții există?

„Redecorarea mobilierului şi tot ce vine la pachet cu această pasiune a intrat în viaţa mea acum trei ani. Ne-am cumpărat casă și în închipuirea mea o vedeam mobilată și decorată în stil rustic (Farmhouse). Dar preţurile din magazine mi-au omorât din faşă entuziasmul. Întâmplarea a făcut să o descopăr pe Elena, pe o reţelele de socializare. Talentată în domeniul redecorării, ea a fost prima verigă din lanțul de experți pe care i-am cunoscut ulterior. De la ea am aflat despre tutorialele unei alte artiste care pe Instagram se numește Kacha Furniture și care e, pur și simplu, fantastică în ceea ce face. Acum am mai multe surse care mă inspiră şi de la care încă mai învăţ multe. Cel mai des vizitez profilurile Prettydistressed, Brushedbybrandy, Bellarenovare, Perfectly Imperfect Furniture, klick2reatore, Elle Furniture etc. Le recomand cu drag, nu neapărat pentru recondiționări, ci pentru relaxarea ochiului și minții”, povestește Maria.

Oameni, provocări – urmează succesul

„Kacha a fost cea care m-a provocat. N-ai cum să-i priveşti tutorialele pe Youtube și Instagram şi să nu-ţi vină instantaneu dorința de a te apuca de treabă. Prima piesă vopsită pentru casa mea a fost masa din sufragerie, recunosc cu ajutorul soțului. A urmat o vitrină imensă, la care am muncit o săptămână. Se întâmpla acum trei ani. Azi mi-ar lua cel mult trei zile. Apropo, primele piese au fost vopsite în alb, culoare nerecomandată începătorilor. Albul are o putere de acoperire mai mică, comparativ cu alte culori, deci cere minim trei straturi. În plus, albul necesită și aplicarea a două straturi de grund, pentru izolarea taninelor din lemn. În caz contrar, există riscul ca ele să iasă prin vopsea şi să apară în formă de pete galbene. Am învăţat lecţia asta pe propria piele. Zicala despre „graba strică treaba” este perfect aplicabilă în procesul de vopsire al mobilei. Anumite procese durează şi nu ai cum să le grăbeşti, altfel dai jos tot ce ai vopsit şi o iei de la început”, mai spune moldoveanca.

„Regula de aur spune că mobila trebuie curăţată perfect, să nu aibă nici o urmă de grăsime. Găurile mai mari trebuiesc reparate, pentru că vopseaua nu le acoperă. Sertarele şi uşile trebuiesc reparate/reglate, înainte să începi recondiționarea, în caz contrar îţi dublezi munca. E mult mai uşor să vopseşti o mobilă cap-coadă, decât să o „peticeşti” ulterior. Am tot vopsit fel de fel de chestii pentru casă până m-am trezit cu ideea că sunt gata să combin idei și culori la nesfârșit. Totul de dragul la „să vedem ce-o să iasă”. Un lucru e cert. Mobila veche nu-i de aruncat, ci de recondiționat”, stie sigur Maria Baciu.

Experimente, stiluri, culori – câte un pic din toate…

„Tot experimentând m-am pomenit cu casa plină. Era clar că nu puteam păstra totul pentru mine așa că a trebuit să o vând. Cei care sunt stabiliți deja în Germania, cu siguranță, cunosc cum și de unde te toți pricopsi cu mobilă veche. Marketplace Facebook și ebay Kleinenenzeigen (un fel de 999.md) sunt două surse de unde poți alege cu „de toate pentru toți” gratis, sau cu bani puțini. Uneori poţi găsi mobilă bună şi pe marginea străzii. Mobila o aleg în funcție de cerinţa pieţii, să zic aşa. Unele stiluri, dimensiuni se vând mai bine ca altele: vitrinele, comodele de circa doi metri lungime, dulapurile de pantofi. Totuşi, mobila trebuie să fie în stare bună, adică solidă, stabilă. Este preferabil ca sertarele şi uşile să se închidă uşor, fără să zgârie. Problema din urmă se poate rezolva dacă ai o mobilă din lemn, pe când cea din pal își face numai dureri de cap. Mie îmi place să caut şi modele mai neobişnuite, deosebite

În ultima vreme am vopsit multe piese din stilul Chipendale, cu priză la public, deşi e un stil mai sofisticat, cumva, pictat în tehnica de blending, cu multe elemente aurii. Nu-ți pot spune care stil se vinde mai rapid, pentru că fiecare are cumpărătorul său. Sunt persoane cărora le place Farmhouse, care e un stil mai auster, să zic aşa. Altora le place stilul rustic, în care mobila pare mai veche şi eu folosesc, de regulă, cel puţin patru culori pentru efect. Altora le place stilul baroc, care e un stil mai sofisticat, cu multe elemente decorative, cu mult auriu. Sunt clienţi cărora le place şi mobila în stil clasic, elegant. Acum am început să „cochetez” cu stilul retro, sau MCM (Mid Century Modern), cum îi spun experții în domeniu. Am terminat de curând o piesă în stilul ăsta şi sunt curioasă să văd ce părere va avea publicul. Mai sunt o mulţime de alte stiluri pe care vreau să le încerc, pentru că mie îmi plac experimentele”, recunoaște femeia.

Muncă versus prețuri! Și mici secrete

„Preţul unei mobile recondiţionate depinde de foarte mulţi factori. Primul şi cel mai important e zona în care eşti. Saarland nu e cel mai bogat land din Germania, deci nu pot pretinde la preţul pe care l-aş cere în Berlin, Koln, Frankfurt, Hamburg etc. Apoi contează şi cât ai plătit pentru ea. Nu toate piesele sunt gratuite, iar în ultima vreme preţurile la mobila veche au crescut considerabil în zona mea. Pentru piesele mari şi grele trebuie să plătesc pentru transport. Deci e o cheltuială în plus.

Urmează munca propriu-zisă. Numai curățatul cât îți ia… Au fost situații când am avut nevoie de o zi întreagă pentru a curăța o vitrină, întrucât avea multe straturi de mizerie pe ea. Apoi, poate să necesite reparații, sau utilizarea grundului (depinde de culoarea în care vrei s-o vopseşti şi tipul de finisaj al mobilei). Abia apoi vine vopsitul. Trebuie să zic din start că vopsitul mobilei e un hobby destul de scump. Vopseaua, pensulele, ceara etc. „bat la buzunar”. Preţul variază între 23 şi 44 euro pentru aproximativ 750 ml de vopsea. Nu toate vopselele sunt la fel! Există vopsele de tip Chalk Paint şi există Chalk mineral paint. Ambele sunt Chalk, dar rezultatul final e diferit. Dacă vrei un finisaj, Farmhous, Rustic, atunci prima variantă e cea mai potrivită, pentru că e mai texturată. Dacă vrei un finisaj neted, atunci Chalk mineral paint e vopseaua potrivită, pentru că e autonivelantă şi nu lasă urme de la perie. Marele avantaj este că orice n-ai experimenta n-ai cum s-o dai în bară. Dacă nu-ți place rezultatul, poți oricând s-o vopsești din nou, or, cu ea poți decora orice. Eu am experimentat pe un dulap de pantofi, care are o suprafaţă plasticată. Există și produse pentru suprafețe plasticate sau metal, un fel de bază care face vopseaua să adere mai bine”, povestește Maria, și recunoaște că ar putea vorbi ore întregi despre asta.