De multe ori, avem tendința de a neglija ceea ce ne stă pe cap, la propriu. Din cauza grabei, oboselii, problemelor, rutina de seară nu mai include și îngrijirea părului. Uneori, femeile investesc mai mult în frumusețea și sănătatea pielii, decât în cea a părului, ceea ce este greșit.

Îngrijirea părului este importantă nu numai pentru aspectul nostru, ci și pentru igiena noastră generală. În acest material vorbim despre sănătatea părului. Specialista în tricoterapie, nutriție și psihoterapie îți va spune multe secrete despre îngrijirea podoabei capilare, pentru că ea mai este numită și „doctorul părului tău”.

Părul scoate în evidență atât femeile, cât și bărbații, pentru că podoaba capilară este cea care ne demonstrează că noi suntem diferiți, speciali și frumoși. Poate nu știai, dar între femeie și podoaba sa capilară există o legătură strânsă. Pentru că părul simbolizează instinctul, seducția feminină și atracția fizică, este asociat cu fertilitatea și chiar cu dragoste și este văzut ca fiind expresia exterioară a sufletului. Femeile au adesea un comportament afectuos cu părul lor, îl mângâie, îl aranjează, îl parfumează, iar o coafură îngrijită este asociată automat cu o stare de bine. 

Totuși, din păcate, nu toată lumea se poate mândri cu părul. În schimb, aceștia ar putea enumera un milion de lucruri care-i deranjează la părul lor, iar în cele mai grave cazuri se simt chiar rușinați cu podoabă lor capilară. De aceea, în acest material vom vorbi cu specialista Maria Baciu, ea ne va spune ce și cum trebuie să facem ca podoaba noastră capilară să fie în primul rând sănătoasă și apoi, desigur și frumoasă. Mai mult decât atât, vei afla care sunt cele mai întâlnite mituri despre păr. Și tu crezi că trebuie să amânăm spălarea părului? 

Să o descoperim pe cea care te poate salva la propriu. 

Maria cum te-ai descrie doar în câteva cuvinte? 

„Sunt o tipă căreia îi plac provocările, atât din punct de vedere profesional cât și personal. Nu mă mulțumesc niciodată cu puțin, profesional vorbind, tocmai de aceea sunt în continuă dezvoltare. Sunt o fire care se dedică, până la epuizare, pentru ceea ce face și nu cedez foarte ușor atunci când îmi doresc să obțin ceva. În rest, sunt foarte spirituală și visătoare”, spune Maria.  

Pasiunea pentru păr: când a apărut și cum ai dezvoltat această idee?

„Fac parte dintr-o comunitate internațională  de specialiști din domeniul sănătății, eu fiind nutriționist. La un moment dat cineva a anunțat despre un curs de Tricoterapie. Nu aveam idee ce înseamnă asta, doar văzusem că e despre păr. Mi-am dorit să mă înscriu, eu nefiind o norocoasă din punct de vedere genetic la acest capitol și visam mereu la un păr des și sănătos. Mi-a plăcut enorm domeniul, era totul absolut nou, plus că vedeam rezultate foarte rapide la părul meu și nu îmi venea să cred că mi se întâmplă. M-am regăsit în acest domeniu și mi-am continuat studiile, mai ales că eu aveam deja un program pentru păr, pe partea de Nutriție și s-au potrivit perfect”. 

Tu ai spus că părul este simbolul feminității. Totuși, ce mai înseamnă părul pentru tine? 

„Dacă m-ai fi întrebat acum trei ani, ți-aș fi răspuns că părul are rol protector, așa cum am învățat la biologie și m-aș fi oprit aici. Acum aș scrie o carte întreagă. Părul este energie, iar neglijarea lui afectează energia feminină. Un păr îngrijit la o femeie reflectă „ordinea” din capul și sufletul ei. Părul simbolizează seducția și frumusețea feminină sau starea interioară a femeii. S-a demonstrat că femeile care au un comportament afectuos cu părul lor și investesc în îngrijirea lui, au o stare emoțională mai bună.

Părul poate spune multe despre o femeie- cât de bine se simte , cât de mult se iubește, ce stare emoțională are și care este starea de sănătate a corpului ei. Părul, cunoscut ca „podoabă capilară” este pentru femeie o extensie a persoanei, iar pierderea lui este simțită ca o pierdere a personalității, fapt care poate duce la depresie și anxietate. Tunderea părului este asociată cu o nouă etapă a vieții, cu un nou început, de aceea este bine să vă organizați cu grijă acest moment. Și mai exact, într-o zi în care vă simțiți bine, într-un salon care să vă placă și să vă inspire și mai ales la un specialist cu care să rezonați și care emană o energie pozitivă”, menționează Maria. 

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от 👩🏻‍⚕️Doctorul părului tău (@mariabaciu_tricoterapeut)

Tu ești și nutriționist. Astfel, vreau să te întreb care este legătura dintre alimentație și un păr sănătos? 

„Alimentația este mai presus decât orice, este sursa de sănătate pentru părul și corpul nostru. De aici începem, părul se hrănește și crește din ceea ce noi consumăm. De aceea este obligatoriu să avem o alimentație cât mai bogată, dacă ne dorim un păr frumos și sănătos”. 

Tu spui că dezbați stereotipuri. Deci, care sunt cele mai întâlnite stereotipuri legate de sănătatea părului? 

„Atât de multe. Dacă ar fi să fac un top al miturilor cu care mă „lupt” încă și acum, primul este:

  •  Amânarea spălării părului, în intenția de a-l face să nu mai fie gras. Părul gras nu are absolut nicio legătură cu frecvența spălării, igiena este foarte importantă în îngrijirea lui. În schimb, contează mult produsele pe care le utilizăm și ne întoarcem la alimentație. Alimentația nesănătoasă poate determina apariția scalpului gras. 
  • Renunțarea la uscător, din frica de a nu arde și distruge părul, dar totodată îndreptarea sau ondularea lui zilnică. Tot ce trece de 100 °C distruge părul (placa și ondulatorul funcționează cu o temperatură între 180 și 240 °C, iar uscătorul între 80 și 100) nu văd unde este logica acestui obicei. Uscarea este IMPORTANTĂ pentru sănătatea părului și a scalpului”. 

Care sunt cauzele căderii părului? 

„Lista cauzelor căderii părului, este lungă, însă cele mai întâlnite, dar și cele care ne afectează cel mai mult sunt: alimentația nesănătoasă sau insuficientă, stresul, dietele și rutina de îngrijire incompletă sau incorectă”. 

Din perspectiva unui specialist: care sunt cele mai grave greșeli pe care le comit fetele în îngrijirea părului?

„Prima este neglijența. Așa cum pentru ten, mergem regulat la cosmetolog și avem o rutină de îngrijire, asta este la fel de important și pentru păr. Ar mai fi abuzul de produse profesionale, vitamine și suplimente, produsele de îngrijire necorespunzătoare și experimentele. Din lipsă de informare și dorință de a obține rezultat, femeile sunt gata să facă orice. Astfel experimentează orice văd și aud. Multe ciudățenii mi-a fost dat să aud de-a lungul timpului din partea lor”, spune Maria. 

De câte ori pe săptămână trebuie să ne spălăm părul? 

„Nu există o regulă, părul se spală după necesitățile lui, important este șamponul pe care îl folosim, pentru a nu-l agresa, ceea ce poate duce la uscarea și degradarea părului”. 

Care sunt cele mai recomandate uleiuri pentru păr? În special pentru părul uscat?

„Majoritatea uleiurilor vegetale sunt benefice pentru păr. Preferatele mele sunt uleiul de avocado, uleiul de măsline, uleiul de jojoba, uleiul de cocos și uleiul de cânepă”. 

Trecerea de la un sezon la altul afectează podoaba capilară?

„Da, clima este un factor care afectează negativ părul, însă alimentația, hidratarea și îngrijirea adecvată, ne salvează”. 

Cu siguranță multe fete se confruntă cu despicarea vârfurilor. Cum să scăpăm de această problemă? 

„Singurul tratament este foarfeca. Despicarea vârfurilor poate fi prevenită cu ajutorul unei rutine corecte de îngrijire”. 

Din păcate noi nu ne dăm seama că multe lucruri din jurul nostru pot fi dăunătoare pentru păr. De aceea, ce dăunează părului? 

„Începând de la stres, climă, alimentație, vopsire, coafatul excesiv, produsele de styling, produsele de îngrijire care sunt un mare inamic al părului nostru, un produs care conține ingrediente nocive (des întâlnite pe piață) afectează direct sănătatea și aspectul părului, dar și sănătatea pielii și a întregului organism. Peria nepotrivită, tratamente chimice și termice, tracțiunea (cozi, coafuri foarte strânse), elasticul de păr, apa, factorul hormonal, alcoolul, fumatul, igiena neadecvată, și lista continuă. Par a fi neînsemnate, dar de fapt, aceste detalii fac diferența”, menționează Maria. 

Ce trebuie să facem pentru a avea un par sănătos? 

„Alimentația, hidratarea, somnul calitativ, starea emoțională echilibrată, produsele de îngrijire corespunzătoare și rutina corectă și completă, sunt secretul unui păr frumos și sănătos. 

Nu în ultimul rând iubiți-vă părul, iar el cu siguranță vă va răsplăti făcându-vă să vă simțiți speciale”, a mai adăugat Maria. 

Totuși, trebuie să ținem cont de faptul că, fiecare persoană este diferită, astfel, și părul tău are nevoie de o consultație aparte pentru a fi tratat. Doar așa vei putea identifica problema, cauza, dar și soluția. „Doctorul părului tău” Maria Baciu te poate ajuta, se pare că cursul ei chiar face minuni. A ajutat peste 5000 de pacienți să-și rezolve problemele, poți fi și tu unul din ei. 

Sursa Foto: instagram/Maria Baciu 

Distribuie articolul: