Jumătate din inima interpretei Lenuța Burghilă e mereu peste ocean, în California, acolo unde, deja de ani buni, e stabilită unica sa fiică. Maria-Augustina Recla și-a urmat inima și se bucură de o căsnicie fericită peste ocean, unde e soție și mama a două fetițe minunate. Tânăra de 25 de ani urmează în paralel studii, muncește și își dorește cu tărie ca în perioada următoare să-și poată lansa o afacere de familie. Am ținut să vorbim cu Maria-Augustina despre povestea pe care și-a făurit-o cu propriile mâini, despre familia sa și cum reușește să-și croiască destinul atât de departe de casă. Ce ne-a mărturisit, aflați în acest interviu.

rsz_ee9d9c5c-3dc8-4ad3-8e3b-add693287ca4_6Dragă Maria-Augustina, lasă-ne să începem acest interviu prin a răscoli în istoria ta şi a ajunge la momentul în care a trebuit să îți faci bagajele, ca să porneşti spre Tărâmul Făgăduinței. 

Am plecat în Statele Unite în toamna anului 2011. Țin și acum minte că îmi luasem doar câteva lucruri în bagaj. Începeam totul de la zero.

Eram entuziasmată și tristă în același timp. Începea o nouă perioadă în viața mea, într-o țară îndepărtată și frumoasă, dar lăsam în urma mea familie, rude, amintiri și locul natal.

Am locuit o bună perioadă în Carolina de Nord, orășelul Jacksonville, în baza militară Camp Lejeune. Acolo muncea soțul meu. El era puscaș marin în forțele armate americane. A fost o perioadă lungă de aclimatizare în noua societate. A durat un timp până m-am deprins cu această cultură, oamenii, modul lor de viață etc. Îmi era foarte dor de casă. Până la urmă, m-am deprins și am început să ma încadrez cu brio în noua societate.

În Los Angeles ne-am mutat în 2013 și locuim aici până în prezent.

HrQtpaEmyxE

Ai ales să urmezi un ciclu academic care te leagă de tot ce înseamnă afaceri. Vorbeşte-ne despre instituția la care înveți, dar şi oportunitățile pe care ți pe deschide.

kx4McyL00iEM-am înscris la studii în 2014. Deja aveam prima fetiță. La început alesesem să învăț științele politice și să-mi iau diploma în acest domeniu. Însă după o perioadă, am simțit că nu e ceea ce aș vrea să fac, a pierit undeva entuziasmul inițial. Și așa mi-am schimbat direcția de la științe politice la business.

Pierce College este o instituție cu o istorie deosebită, multiculturală. Studenții de aici sunt veniți din toate colțurile lumii. Am avut aici profesori deosebiți, care predau în paralel și la mari universități din California. Este o instituție în care înveți timp de doi ani și apoi te transferi la o universitate unde mai înveți doi ani, ca mai apoi să îți iei diploma de patru ani (Bachelor’s degree). Evident, depinde de ce domeniu studiezi.

În iunie, termin studiile la Pierce College și îmi iau diploma de doi ani (Associate’s Degree) în Economie, Studii Sociale și Business. În toamnă, mă transfer la California State University Northridge.

Întâmplarea fericită a făcut ca în SUA să îl întâlneşti pe cel care avea să îți devină soț. Prin ce te-a cucerit sufletul tău pereche?

Pe soțul meu l-am întâlnit la Chișinău, în 2010. El muncea la Ambasada Statelor Unite din Chișinău. Ne-am cunoscut grație prietenilor comuni. Avea un suflet bun, era un gentleman și trăda o rară cumsecădenie. M-a cucerit prin felul lui unic de a fi.

Mă bucur că nici după 6 ani de la căsătorie nu și-a pierdut din calitățile care m-au făcut să mă îndrăgostesc de el. E un tată extraordinar. Dedicat. Mă iubește pe mine și pe fetițele noastre nespus de mult. Este extrem de muncitor și împreună vrem să le oferim fetițelor noastre o copilărie și o viață frumoasă.

FW9MBv0-MWE

Vei confirma cu siguranță că evenimentele cele mai importante din viața ta sunt legate de maternitate. Vorbeşte-ne despre fetițele tale şi despre ce înseamnă să devii mămică în SUA.

Fetița mai mare, Raluca-Iulia (sau Lulu, cum îi zice toată lumea) are 3 anișori. Delilah-Jane de curând a împlinit 4 luni. Ele sunt tot ce am mai scump pe lume. Sunt fetițe cuminți, frumoase și cu suflețele bune. Ambele nașteri au fost momente extraordinare pentru familia noastră.

Am avut noroc de medici și surori medicale de excepție atât la naștere, cât și în perioadele în care eram însărcinată. Aici au grijă ca proaspăta mămică să se simtă bine atât fizic, cât și psihologic. Îți oferă toate resursele necesare să îți asumi noul statut fără probleme și cu multă încredere. Sunt mai mult decât binevoitori să te ajute sau să îți răspundă la întrebări, frământări.

12466275_1029934177073120_233626614214348461_o

Ai o mamă extrem de iubitoare şi grijulie. Cum este bunica Lenuța Burghilă şi cum înfrunți dorul de ceilalți membri ai familiei? Există anumite lecții de preț de la mămica ta, pe care ai vrea să moştenească neapărat şi fetițele tale?

Lulu și Delilah sunt nepoțele norocoase. Mămica mea e o bunică desăvârșită. Ne vizitează cand e posibil și petrece frumos timpul cu fetele. Le iubește ca pe ochii din cap și are o grijă extraordinară de ele. M-a ajutat extrem de mult și îi mulțumesc pentru asta.

Vreau mult ca fetițele mele să îi moștenească forța nepământească de a munci, dragostea față de lume și frumos și, de ce nu – talentul (asta – doar dacă ele vor alege această cale).

Lenuța Burghilă și-a arătat nepoțelele venite pe lume peste ocean. Cât de mari s-au făcut (FOTO)

Ce reguli de time management te ajută să fii studentă, soție şi mamă de succes? Presupun că este o muncă titanică departe de casă şi zona de confort…

zdvManagementul timpului a fost esențial, cred, în a reuși. Încerc să îmi organizez timpul cât de bine posibil. A fost și este o muncă asiduă, dar îmi aduce plăcere când vad rezultate frumoase. Au fost nenumărate nopțile nedormite, în care îmi făceam temele, mă pregăteam de examene și, în același timp, aveam grijă de copii (în perioada când se trezeau des noaptea).

Am avut susținere și din partea soțului. Mă ajută mult. Este important să găsești timp pentru tine. Oricât de puțin ar fi. Doar așa te vei simți mai bine, mai împlinită și asta se va reflecta asupra stării familiei tale.

P.S. : Traiască cafeaua!

11061351_10205637208121113_5266751385669635887_o

Visul American nu e nici pe departe un mit şi zicem asta cunoscând atâtea exemple minunate din diasporă. Încotro priveşte acest vis pentru tine?

Visul American este înțeles și văzut diferit de către fiecare persoana care vizitează SUA sau locuiește aici. Vreau să cred că îl trăiesc, pentru că am o familie frumoasă și fericită. Acum muncesc în paralel ca să am o carieră frumoasă în viitorul apropiat, să fiu împlinită și din acest punct de vedere.

Vreau să lucrez într-o companie sau să dezvolt o afacere de familie. Îmi doresc mult să practic acte de caritate atât aici, cât și în Moldova.

ca

Te rugăm să laşi un mesaj pentru tinerele din Moldova, care au luat calea străinătății la fel ca şi tine – la o vârstă destul de fragedă.

dfvSă fie curajoase și puternice. Să aibă o minte deschisă spre lucruri, locuri și oameni noi. Să iasă mereu din zona de confort: în așa fel vor avea succese, își vor înfrunta temerile și multe probleme. Să nu le fie frică să muncească mult și să știe că nimeni nu le este dator cu nimic.

Nu vă temeți să începeți de la zero.

Și, cel mai important: să nu uite niciodată de unde au venit.

Părinții tăi sunt cu siguranță mândri de tine! Îți mulțumim pentru acest interviu și îți urăm sănătate și succese mari în toate pornirile!

17862306_10155362937864614_2817024651055798733_n

Foto: Arhiva personală