Compozitorul,muzicianul,dirijorul și profesorul Eugen Doga aniversează astăzi cei 86 de ani. Maestrul s-a născut la data de 1 Martie în satul Mocra din Transnistria. A studiat la Școala de muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău, apoi la Conservatorul de Stat din Chișinău și la Institutul de Arte „Gavriil Muzicescu” din Chișinău.
Și-a început cariera de muzician ca violoncelist în Orchestra Comitetului de Stat al R.S.S.M. pentru Televiziune și Radiodifuziune.

A contribuit la dezvoltarea filmului de animație din republică, realizând coloana sonoră a peliculelor „Capra cu trei iezi”, „Maria Mirabela”, serialul „Guguță”. A semnat muzica pentru spectacolele: „Radu Ștefan, întâiul și ultimul”, „Pe un picior de plai”, „Ce frumoasă este viața”, „Păsările tinereții noastre”, „Sfânta sfintelor”; baletele „Luceafărul” și „Venancia”. 

Pentru munca sa, a fost decorat cu distincții de stat ale Republicii Moldova precum și ale URSS.

Pe plan personal, destinul l-a favorizat pe Eugen Doga, familia sa minunată stă drept dovadă. Soţia, Natalia Doga, este nu numai „îngerul său păzitor”, ci şi cercetătorul neobosit şi păstrătorul creaţiilor maestrului. Împreună ei au crescut frumoasa  fiică Viorica.

Meritele lui, sunt recunoscute în întreaga lume. În anul 2000, regizorul ceh a filmat un film despre viața compozitorului. Tot în același an, Doga a fost clasat pe  locul 9 din topul „ Poeții Europei”.

Anul 2017 a fost declarat anul lui Eugen Doga în Moldova ca un omagiu adus aniversării a 80 de ani.

În epoca noastră atât de complicată, compozitorul Eugen Doga reuşeşte să-şi păstreze o parte din imensul spaţiu spiritual, propriu numai lui, pe care l-a creat şi pe care continuă mereu să-l completeze. Maestrul, la rândul său, plăteşte, total dezisnteresat, un tribut societăţii  în “monede de aur” – referindu-ne la melodiile sale care traversează toate graniţele, călătoresc în jurul lumii liber şi care în zilele noastre bucură şi unesc un număr mare de locuitori ai planetei, purificâdu-le şi armonizându-le spiritele.

În 2012, Eugen Doga a pus bazele Fundaţiei Internaţionale DOMINANTA, misiunea acesteia fiind facilizarea actualizării principiilor spirituale şi de creaţie a muzicienilor, consolidarea şi dezvoltarea cooperării în domeniul artei muzicale, stabilirea şi dezvoltarea valorilor culturale, participarea la diverse proiecte creative naţionale şi internaţionale, cooptarea cu organizaţiile guvernamentale şi non-guvernamentale, cu cele cu oameni de afaceri.

În 18 ianuarie 2014, salonul “Eugen Doga” pentru prima dată şi-a deschis uşile. Acesta a fost un vis timpuriu al maestrului, de a crea un salon muzical în care să aducă împreună muzicieni, politicieni, artişti, oameni de afaceri, diferite asociaţii, în cadrul căruia să se desfăşoare evenimente musicale şi cele spirituale. Obiectivul principal al salonului este de a aduce împreună oameni dintr-o lume dezbinată, cum este cea de astăzi, prin intermediul artei şi comunicării: “Îmi doresc să aduc împreună, în acest salon, oameni asemănători, pentru că toţi suntem dezbinaţi, iar un spirit comun tinde să ne aducă împreună” – a specificat Eugen Doga.

Eugen Doga este mereu în căutare de noi orizonturi, continuă să compună şi încă să se consideră un perpetuu student, fiindcă, zice Maestrul, cea mai bună  şi  nesfârşită şcoală este VIAŢA.

 

 

Distribuie articolul: