Eugenia Botnaru a fost actriță de teatru și cinema timp de jumătate de secol. S-a născut în anul 1936 și provine dintr-o familie simplă. Într-un interviu oferit pentru Ziarul de Gardă, actrița a mărturisit că părinții nu îi permiteau să se ducă la școală, nu avea elementar ce să îmbrace, pe ce să scrie și nici cărți din care să învețe. A avut o copilărie grea, dar nici bătrânețea nu a fost mai bună, actrița spunând că statul nostru nu are grijă de actori. Recent, actrița s-a stins din viață, iar pentru a comemora artista, am adunat mai multe mărturisiri adresate ei, Eugenia Butnaru. 

Sursă: Facebook

Maia Sandu a dedicat o postare actriței pe pagina sa de Facebook, în care a comemorat-o pe Eugenia Botnaru și i-a adus un omagiu. „Îmi vine foarte greu să cred că doamna Eugenia Botnaru nu mai este. Mult îndrăgita actriță Eugenia Botnaru. Mult respectatul pedagog Eugenia Botnaru. Minunatul om Eugenia Botnaru. Ori de câte ori am avut ocazia să o văd pe scenă, i-am admirat talentul actoricesc deosebit. Ori de câte ori am avut ocazia să comunic personal cu dumneaei, i-am admirat energia, zâmbetul și vorba înțeleaptă. A fost unul dintre oamenii care niciodată nu au rămas indiferenți față de ceea ce se întâmplă în societate. A fost un om care întotdeauna a împărțit atenție și căldură celor din jur. Sincere condoleanțe celor apropiați și tuturor celor care au cunoscut-o și au admirat-o”, a scris aleasa poporului.

„A plecat Eugenia Botnaru. Pentru noi era cititoarea-barometru. Citea ZdG pe nerăsuflate și se implica în luptele noastre, căci erau și luptele ei. Ne-a dat atât de mult, dar ne-a lăsat un gol enorm”, scrie Alina Radu, directoare ZdG.

Sursă: Facebook

„A fost o onoare și un privilegiu să colaborez cu doamna Eugenia Botnaru pe platourile filmului “Siberia din oase”. Am petrecut împreună câteva zile și nopți de filmare memorabile, în care am admirat-o pentru dăruirea, generozitatea, profesionalismul și neobosita ei dorință de a oferi tot, până la ultima picătură de energie și emoție, în fiecare dublă filmată. Mă bucur că am avut ocazia să-i zic aceste cuvinte de apreciere în ultima noastră discuție la telefon, când am felicitat-o cu ocazia Premiului Național, obținut de echipa filmului și am simțit-o dornică de noi roluri și noi provocări. Adio, dragă doamna Eugenia! Moartea nu vă poate lua din film! Rămâneți aici pentru ani înainte!”, a menționat Leontina Vatamanu.

„Teatrul Naţional Mihai Eminescu deplânge trecerea la cele veșnice a actriței Eugenia Botnaru, Maestru în Artă”.

„Eugenia Botnaru s-a născut la 3 ianuarie 1936, în satul Gribova, raionul Drochia. A absolvit Facultatea de Actorie a Institutului de Arte „Gavriil Muzicescu” din Chișinău, promoția 1962, clasa profesorilor Victor Gherlac, Petru Baracci, Valeriu Cupcea. Peste trei decenii, talentata actriță a activat în trupa teatrului nostru ( pe atunci, Teatrului dramatic „Aleksandr Pușkin”) unde a jucat cele mai importante roluri din cariera sa artistică, cele din spectacolele ”Păsările tinereții noastre”, „Soacra cu trei nurori”, „Tata”, „Pomul vieții”, „Cât o fi să mai trăim” și multe altele. După 1989 o aflăm la Teatrul folcloric „Ion Creangă”, apoi la Asociația de Creație „Buciumul”. A dat viață unor personaje memorabile atât pe scena mare, cât și în filme, la radio și tv. Alăturăm lacrimile noastre celor ale îndureratei familii, asigurând-o de întreaga noastră compasiune. Dumnezeu s-o odihnească în pace, iar pe cei rămaşi să-i mângâie”, au scris reprezentații teatrului pe pagina de Facebook.

Sursă: Facebook

Vezi și: S-a stins din viață marea actriță Eugenia Botnaru

Distribuie articolul: