În perioada 11-13 septembrie, 30 de alergători amatori din Republica Moldova și România au participat la Marathon-ul Ozon pentru Viață. Sportivii au alergat în total distanța de 1.583,54 de kilometri.

Prin intermediul acestui eveniment, sportivii amatori vor să atragă atenția opiniei publice asupra necesității depunerii eforturilor comune pentru protecția stratului de ozon.

Acest strat stratosferic protejează Pământul de majoritatea radiațiilor ultraviolete nocive ale soarelui. Lumina soarelui face viața posibilă, dar stratul de ozon face viața așa cum o știm. Răspunsul global a fost decisiv. În 1985, guvernele lumii au adoptat Convenția de la Viena pentru protecția stratului de ozon.

Conform Protocolului de la Convenția de la Montreal, guvernele, oamenii de știință și industria s-au angajat să lucreze împreună pentru a elimina 99% din toate substanțele care epuizează ozonul. Datorită Protocolului de la Montreal, stratul de ozon se vindecă și se așteaptă să revină la valorile anterioare anilor 1980 până la mijlocul secolului.

Republica Moldova a devenit parte la Convenția pentru protecția stratului de ozon (Viena, 22 martie 1985) și la Protocolul de la Montreal referitor la substanțele care distrug stratul de ozon (Montreal, 16 septembrie 1987) în anul 1996.

Ratificând Convenţia, Protocoalele şi modificările aferente, R. Moldova s-a angajat să respecte şi să pună în aplicare aceste instrumente internaţionale prin ajustarea şi armonizarea cadrului normativ naţional, precum şi prin scoaterea treptată din uz a substanţelor care afectează sau pot influenţa negativ mediul ambiant şi, în consecinţă, sănătatea populaţiei.

Distanța parcursă de sportivi are și un simbol, depășind cu câteva sute de kilometri distanța între Chișinău și Viena. Iar evenimentul Marathon-ul Ozon pentru Viață a fost organizat cu ocazia împlinirii pe 16 septembrie a 35 de ani ai Convenției de la Viena și 35 de ani de protecție globală a stratului de ozon.