Orașul din Valencia se alătură celor peste 290 de orașe din rețea datorită tradiției sale ceramice de peste 700 de ani. Obiectivul Rețelei de orașe creative Unesco este clar: promovarea creativității pentru a promova dezvoltarea urbană durabilă. O practică care pare să se potrivească perfect în cazul Manisesului și tradiției sale ceramice.

Orașul din Valencia, împreună cu alte 49, se alătură astfel celor 246 de orașe care alcătuiesc în prezent rețeaua și care lucrează împreună pentru un obiectiv comun: să plaseze creativitatea și industriile culturale în centrul planurilor lor de dezvoltare la nivel local și să coopereze. activ la nivel internațional.

TRADIȚIA OLARILOR DE MAI MULT DE 700 DE ANI
Cele 295 de orașe din 90 de țări care fac parte din rețea se remarcă prin activitățile lor de artizanat, design, cinema, gastronomie, literatură, arte digitale și muzică. Meșteșugurile și Artele Populare sunt domeniul care au determinat Manises să intre în rețea „ca o consecință a valorii actuale a producției sale de ceramică artizanală, a cărei origine datează de peste 700 de ani, și care se caracterizează, printre altele, prin aspecte, datorită utilizării tehnicii de reflexie metalică de inspirație islamică”, explică María José Viñals în prezentarea candidaturii, care conduce grupul de lucru de cercetare al UPV.

Pe lângă tradiția sa ceramică neîntreruptă de peste 700 de ani, despre care există dovezi scrise după cucerirea lui Iacob I în Llibre del Repartiment, Manises se remarcă prin faptul că este unul dintre puținele orașe, dacă nu chiar singurul, în care există toate elementele pentru producția ceramică: de la crearea pastelor, culorilor și cuptoarelor până la configurarea și producerea piesei în diferitele ateliere. La aceasta trebuie să adăugăm că tehnicile străvechi se păstrează și continuă să fie folosite în oraș, precum tehnica reflexiei aurii. În cele din urmă, în Manises, ceramica este un catalizator activ pentru economia locală.

Prezentarea candidaturii este rezultatul „a mai bine de un an de muncă tehnică și participativă intensă a întregii echipe UPV, în strânsă colaborare cu Primăria Manises, instituțiile și asociațiile din zona dedicată ceramicii și profesioniștii din sector. De asemenea, merită remarcat sprijinul științific al lui Jaume Coll, directorul Muzeului Național de Ceramica González Martí”, adaugă Viñals.

Tradiția ceramică din Manises este puternică în populație cu asociații precum Asociația Valenciană a Ceramicului (breasla AVEC) și Asociația Națională a Profesioniştilor în Ceramică ANPEC și proiecte internaționale care o includ în cadrul Rutei Europene a Ceramicului sau proiectul Cerasmus+ studii.

De asemenea, localitatea este înfrățită cu trei orașe europene: Vénissieux (Franța), Montelupo Fiorentino (Italia) și Khmelnytskyi (Ucraina), într-o inițiativă comună de îmbogățire a diferitelor aspecte culturale, ceramice și turistice ale orașelor.

O dată la doi ani, se sărbătorește Bienala Internațională de Ceramică Manises, un concurs internațional de ceramică de autor contemporan, care de 40 de ani a făcut ceramica cunoscută ca material pentru noi posibilități artistice. Bienala servește și la lărgirea referințelor industriei locale, care caută o reînnoire și, pe scurt, a reușit să conecteze tradiția cu modernitatea, deoarece leagă trecutul ceramicii tradiționale și seculare din Manises de prezentul arta contemporana internationala.

Un alt domeniu care a determinat Manises să facă parte din rețea este relația strânsă care există între ceramică și gastronomie, atât populare, cât și avangardiste. Un exemplu în acest sens este concursul de allioli, unde protagonistul este mojarul tradițional Manises, care se folosește pentru a face sosul în mod artizanal.

Integrarea în Rețeaua Unesco de orașe creative are loc cu câteva luni înainte ca Valencia să devină Capitala Mondială a Designului 2022, unde ceramica va juca și ea un rol notabil.