După aflarea veștii că este însărcinată, mama a alungat-o de acasă. Acesta este cazul unei tinere de 17 ani din raionul Ocnița. Tânăra a cerut mama să o primească înapoi, dar aceasta s-a arătat neînduplecată, lăsând-o literalmente pe drumuri. Fata a căutat sprijin de la asistenții sociali, dar a întâlnit aceeași indiferență.

În cadrul emisiunii “Life Moldova”, adolescenta mărturisește că de când își amintește, nu a experimentat dragostea părintească și a crescut într-un mediu marcat de alcool, certuri și violență, care erau la ordinea zilei, conform Știri.md.

„Eu acolo nu pot să trăiesc. Nu e posibil. În toată ziua e una și aceeași. Consumă alcool, se bat, fratele meu mai mic vede asta. Mama bea de când eu eram la ea în burtă. Toată viața eu am văzut numai agresiune fizică. Tatăl meu biologic tot o bătea”, povestește fata.

Tânăra afirmă că a trăit o copilărie dificilă și nu își amintește nicio experiență frumoasă din acea perioadă. Ea relatează că părinții ei au divorțat când era mică, iar niciunul dintre cei trei frați ai săi nu a cunoscut dragostea părintească. Mai mult, susține că unul dintre frați a decedat din cauza iresponsabilității.

„Pur și simplu ea m-a lăsat la șapte ani, m-a lăsat cu tata. După câte știu, tata era peste hotare, bunica m-a luat la ea, mama a dus-o pe sora mea mai mică la orfelinat. Noi 10 ani nu ne-am văzut. S-a născut o altă soră, a trăit o lună și a murit. Eu atunci eram la școală. Era ziua de naștere a tatălui său biologic. Mama trebuia să o hrănească cu sân, dar a hrănit-o cu lapte de vacă care era stricat”, povestește tânăra.

Epuizată de certuri și abuzuri în cadrul familiei, adolescenta a decis cu jumătate de an în urmă să își asume controlul asupra propriei vieți și să intre în lumea adultă. Cu toate acestea, experiența ei a fost și mai dificilă. Ea a cunoscut un băiat prin intermediul rețelelor sociale și, în scurt timp, au decis să locuiască împreună. Cu toate acestea, povestea lor de dragoste nu a durat mult. Cu șase luni în urmă, tânăra a aflat că este însărcinată, iar tatăl copilului a refuzat să își asume responsabilitatea, ceea ce i-a determinat să se despartă.

Eu nu am avut altă ieșire din situație. Voiam mai repede să-mi fac viața mea. Nu am vrut să rămân însărcinată de la el. În prima lună eu nu înțelegeam de ce am toxicoză. În a doua lună am făcut un test și deja am aflat. L-am sunat, i-am spus, dar el a spus că lui îi este totuna, că copilul nu este al lui”, relatează minora.

Tânăra afirmă că se simte extrem de copleșită și nu știe cum să facă față situației. A cerut ajutor de la serviciul social din localitatea sa, dar nu a primit nicio asistență. Una dintre cele mai mari temeri ale ei este că indemnizația pentru copil ar putea fi acordată mamei sale, deoarece ea încă este minoră.

„Asistența socială mi-a spus că după o lună de la naștere eu voi primi indemnizație. Însă mi-au spus că eu nu voi primi acești bani pentru că sunt încă minoră și o să-i primească mama mea. Dar eu știu că mama o să cheltuie banii pe băutură și copilul o să rămână fără bani”, mărturisește ea.

Minora afirmă că părinții săi nu au primit cu brațele deschise vestea despre sarcina ei, iar conflicturile din familie au determinat-o să plece la o prietenă din localitatea vecină. În tot acest timp, părinții nu au inițiat căutări pentru a o găsi. Ea a explicat: “Am mers la o prietenă de-a mea și am încercat să ajungem la o înțelegere cu mama ei, deoarece nu puteam trăi așa toată viața.”

Mai târziu, tânăra s-a întors acasă. La un moment dat, a sunat Poliția din cauza conflictelor din familie. Părinții au reacționat prin a o pedepsi cu lipsa hranei. Acest lucru a condus la internarea ei în spital, unde nimeni nu a venit să o viziteze. La externare, a realizat că nu se poate întoarce acasă și a pornit într-o direcție necunoscută. A ajuns la mai bine de 100 de kilometri distanță de casă, în satul Grigorăuca din raionul Sângerei, unde a găsit adăpost la o femeie necunoscută.

„Am văzut-o la stație. Era undeva 18:00. Credeam că cineva o așteaptă, însă au trecut o oră, două… Mi-a fost jale de ea. Am auzit că copilul plânge foarte tare. Eu m-am apropiat de ea și am întrebat-o ce s-a întâmplat. Ea mi-a zis că mama sa a alungat-o de acasă. Atunci eu am luat-o la mine, am hrănit-o. Era foarte flămândă”, a spus femeia care a adăpostit-o.

În curând, tânăra a hotărât să se întoarcă acasă, dar nu a fost așteptată. Adolescenta relatează că mama sa nu a fost dispusă să o primească în casă. Pentru o perioadă, ea a locuit cu tatăl său, care a fost de acord să o primească, dar această situație nu a durat mult.

Vine la noi acasă și mereu face probleme. Mereu cheamă Poliția. Eu nu am alungat-o de acasă, ea singură s-a dus. Concubinul meu e împotrivă ca ea să locuiască la noi. Eu ce sunt vinovată? Cum eu pot să o țin acasă? Mama mea nu-mi dă voie să o primesc acasă, că fata a numit-o cu cuvinte murdare”, a spus mama minorei. 

„E o familie problematică. Ei consumă alcool. Ea de multe ori fuge de acasă. Acum o lună, Primăria i-a organizat transport ca să o aducă acasă de la o prietenă. Fata are casă, are mamă, are gospodărie. Ei au unde locui. Nu e corect că o alungă de acasă, ea de multe ori singură fuge. Noi nu putem interveni. A fost o sesizare de la medicul de familie, de la Poliție. Ele au fost examinate, dar nu vă pot spune detalii, pentru că nu știu ce s-a hotărât”, afirmă secretarul Consiliului local, care îndeplinește funcția de primar interimar. 

Datele cu caracter personal. Eu știu despre cine este vorba și nu vă pot spune oferi informații, pentru că e minoră. Eu sunt la masă și îmi luați din timpul meu liber”, spune o asistentă socială.

Domnișoara asta stă la noi la evidență de foarte mulți ani. Eu nu vă pot spune toate măsurile care au fost întreprinse. Direcția și foarte multe organizații și centre din Republica Moldova i-au acordat foarte multe oportunități. Acolo este o problemă de alt gen pe care nu o pot spune la telefon. Foarte multe soluții. Ea a fost în multe centre, în șapte centre, i-a fost acordat sprijin. Am dus-o la studii, a făcut studii. Ea are mamă și e sub răspunderea ei. Ea este obligată să o primească acasă”, a spus șefa adjunctă a Secției de Asistență Socială din raionul Ocnița. 

Vezi tot reportajul aici.

 

 

Distribuie articolul: