Malala, împușcată în față de talibani pe când avvea doar 15 ani, militantă pentru dreptul femeilor la educație, laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2014, a anunțat că s-a căsătorit, prin intermediul rețelelor sociale. Cel care i-a devenit soț este Asser Malik, un om de afaceri pakistanez.

În seara zilei de 9 noiembrie, Malala Yousafzai, care acum are 24 de ani, și-a anunțat „Nikkah” – o ceremonie religioasă prin care un cuplu de musulmani se căsătoresc legal în conformitate cu legea islamică. Mesajul activistei a fost postat pe Twitter: „Astăzi este o zi prețioasă în viața mea. Eu și Asser ne-am căsătorit și vom fi parteneri pe viață. Am avut o mică ceremonie Nikkah acasă, în Birmingham, cu familiile noastre. Rugați-vă pentru noi. Suntem încântați să plecăm împreună în călătoria care ne așteaptă”.

Activista a împărtășit și fotografii în care apare alături de soțul și părinții săi, Ziauddin Yousafzai și Tor Pekai. Asser Malik este originar din orașul Lahore, provincia Punjab, și este antreprenor în industria sportului. În prezent, lucrează ca director general la Pakistan Cricket Board (PCB).

Născută în Pakistan, Malala a fost împușcată de talibani pe când avea doar 15 ani, ca urmare a încălcării interdicției dictate de talibani ca fetele să nu meargă la școală. Pe 9 octombrie 2012, câțiva membri din grupul islamist au oprit autobuzul școlar, iar când au pătruns înăuntru unul dintre aceștia a întrebat: „Cine este Malala?”. Prin urmare, tânăra a fost împușcată în cap și aflându-se la un pas de moarte, aceasta a fost transferată din Institutul de Cardiologie Rawalpindi, Pakistan, într-un spital din Birmingham, UK.

Timp de șase zile, adolescenta a luptat pentru viața sa, fiind într-o stare extrem de critică, recăpătându-și apoi cunoștința. „Eram îngrozită. Singurul lucru pe care îl ştiam era că Allah m-a binecuvântat şi mi-a dat o nouă viaţă”, a povestit tânăra în cartea sa autobiografică „Eu sunt Malala”, devenită bestseller internaţional, dar interzisă în unele regiuni din Pakistan.

Malala Yousafzai a devenit o legendă vie. A participat la conferințe internaționale, a pledat pentru pace, pentru drepturile femeilor la studii, pentru educația copiilor, îndemnând liderii mondiali să „trimită cărți, nu arme”, în țările cu nivel scăzut de dezvoltare.

În 2013, tânăra a câştigat Premiul Saharov, atribuit de Uniunea Europeană pentru drepturile omului, şi se afla încă de atunci pe lista favoriţilor la Premiul Nobel pentru Pace, obţinut însă de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice, care supraveghează arsenalul chimic sirian.

La 10 octombrie 2014 i se decernează Premiul Nobel pentru Pace (pe care îl primește împreună cu Kailash Satyarthi) „pentru lupta împotriva asupririi copiilor și tinerilor și pentru dreptul tuturor copiilor la educație”.

Citește și: „Cât de departe poate ajunge o mamă”. Istoria plină de provocări a Nataliei și a fiului ei, Gheorghe, despre lupta cu cancerul