Odată cu instalarea frigului de afară, cei mai mulți dintre noi se ciocnesc cu problema pielii mâinilor. Brusc acestea devin foarte uscate, iar unii au și crăpături dureroase. Află cum previi și tratezi această problemă.

Pentru a preveni

Utilizează zilnic o cremă hidratantă, imediat ce te-ai spălat pe mâini (nu lăsa pielea să se usuce), le-ai dezinfectat și ori de câte ori simți nevoia.

Când ai timp fă o mască simplă când mergi la culcare – aplică u strat gros de cremă cu un strop de vitamina E (opțional) și vaselină (cât un grăunte de porumb) și îmbracă mănuși din bumbac (o pereche nouă de ciorapi albi pot înlocui mănușile). Te vei trezi cu mâinile mult mai hidratate.

Aceeași mască poate fi aplicată pe tălpi.

Ce să conțină o cremă pentru mâini crăpate sau foarte uscate?

Atunci când cumperi o cremă hidratantă, orientează-te după un produs care conține ingrediente hidratante, emoliente și reparatoare, pentru că acestea vor fi de real folos mâinilor uscate și foarte uscate. Așadar, categoriile de ingrediente benefice pielii se impart în: ingrediente emoliente, ocluzive și umectante. Proprietățile acestora, combinate, vor face o reală diferență în ceea ce privește sănătatea mâinilor tale.

Ce sunt ingredientele emoliente?

Ingredientele emoliente ajută la catifelarea pielii și la netezirea micilor imperfecțiuni prin acoperirea pielii cu un strat protector și hidratant. Anumite ingrediente umectante și ocluzive sunt considerate și emoliente, deoarece amplifică senzația de piele catifelată. Printre cele mai frecvente ingrediente emoliente se numără: uleiurile de cocos și de jojoba, glicerina, ceramidele și acizii grași.

Ce sunt ingredientele ocluzive?

Ingredientele ocluzive au, de regulă, bază uleioasă sau siliconată și rolul lor este de a crea o barieră la suprafața pielii, pentru ca apa reținută în țesuturi să nu se piardă prin transfer epidermic, sau cea de la suprafața pielii (să zicem că tocmai te-ai spălat pe față) să nu se evapore. Deoarece substanțele ocluzive sunt, de obicei, uleioase, acestea sunt adesea cuplate cu ingrediente emoliente și/sau umectante, în formularea unui produs, în așa fel încât acestea să fie absorbite cât mai bine în piele și să ofere o hidratare corespunzătoare.

Printre cele mai des întâlnite ingrediente ocluzive se numără: petrolatum (regăsit și drept petroleum jelly sau vaselină cosmetică), uleiurile minerale, untul de shea, lanolina, dimethicone (un tip de silicon cosmetic).

Ce sunt ingredientele umectante?

Ingredientele umectante au rolul de a crește conținutul de apă în straturile superficiale ale pielii, prin atracția apei din aer și din țesuturile profunde ale pielii. Folosite ca produse de sine stătătoare, umectanții pot usca mai tare pielea, deoarece trag apa din țesuturile profunde, către cele de suprafață, care se poate evapora, mai apoi, cu ușurință. Așadar, este bine ca orice ingredient umectant să fie însoțit de ingrediente ocluzive, care să sigileze hidratarea în straturile superficiale ale pielii, oferindu-i un aspect sănătos, suplu și radiant. Printre cele mai des întâlnite ingrediente umectante se numără: acidul hialuronic, glicerina, acidul lactic, urea.

Nu uitați că din cauza încălzirii încăperilor, aerul este mai uscat, iar pielea se deshidratează și mai rău, astfel crema trebuie să fie cât mai grasă și să nu conțină alcool sau parfum – ingrediente care usucă tenul.

Căutați aceste ingrediente pe ambalajul produsului și nu uitați să-l folosiți cât mai des. Aveți grijă de voi.

Sursa: Doc.ro

Foto: Pexels.com