Tradițional în a treia săptămână a lunii august la Chișinău se desfășoară Zilele Diasporei. Maia Sandu a venit cu un mesaj către cetățenii din Diaspora.

„Evenimentul pune în discuție mai multe subiecte care îi preocupă pe moldovenii plecați de acasă. Dragi contăcețeni din Diaspora, stimați colegi, mă bucur de ocazia de a ne întâlni la deschiderea Zilelor Diasporei 2022. Oricare ar fi planurile voastre, să știți că sunteți așteptați acasă. Anul care a trecut de la ultimul congres a fost unul plin de provocări, cărora a trebuit să le facem față. Cu eforturi comune am luat sub control pandemia de Covid-19, am pornit procesul de curățare în justiție și instituțiile statului. Guvernul s-a îngrijit de majorarea pensiei și creșterea veniturilor celor mai vulnerabile categorii de cetățeni, așa cum am promis că vom face în alegeri”, a declarat Maia Sandu.

Recuperarea post-pandemică a dus la creșterea prețurilor la produse și servicii, iar criza energetică cu care ne-am ciocnit în toamna anului trecut a cerut autorităților acțiuni hotărâte de protejare a cetățenilor care a pus și mai multă presiune pe resursele bugetare, conform Președintei Maia Sandu.

„În pofida greutăților am reușit câteva lucruri importante. Am început curățarea instituțiilor statului de corupție toate domeniile, am pornit reforma justiției, am restabilit și consolidat bunele relații cu partenerii de dezvoltare și am ancorat ferm Moldova pe calea integrării Europene. Ne-am propus să simplificăm interacțiunea cu statul prin intermediul digitalizării și colegii de la Guvern vă vor vorbi în detaliu despre acest lucru. Semnătura electronică poate deja să fie solicitată în toate oficiile consulare. Costul acestui serviciu pentru cetățenii din diasporă este identic cu cel pentru moldovenii de acasă”, a spus Maia Sandu.

Maia Sandu afirmă că bogăția principală a Moldovei sunt oamenii ei, oriunde s-ar afla:

Suntem datori să avem grijă de această resursă și să o valorificăm pe deplin. De aceea, dragi cetățeni din diaspora, vrem să știți: sunteți oricând bineveniți acasă. Republica Moldova se schimbă. Cetățenii au ales calea dezvoltării după model european. În fiecare zi adoptăm legi noi, creăm noi oportunități de educație și de dezvoltare pentru tineri, încurajăm deschiderea unor afaceri noi, care aduc mai multă speranță în țara noastră. Lucrăm la îmbunătățirea calității serviciilor publice, reabilităm infrastructura, încurajăm cercetarea și dezvoltarea. Programul «Satul European» va finanța, anual, sute de proiecte de dezvoltare locală în comunități, care vor crea locuri de muncă și vor da viață satelor noastre. Apropierea de Uniunea Europeană ne aduce noi oportunități de creștere, pe care abia urmează să le valorificăm”, adaugă Maia Sandu.

Distribuie articolul: