Centrul de Informații GENDERDOC-M a lansat, marţi, 16 mai, Festivalul comunităţii LGBT „Moldova Pride – 2017”. La deschiderea Festivalului au participat Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Signe Burgstaller, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, James Pettit, reprezentantul Oficiului Ambasadei Olandei la Chișinău, Roy Hans, reprezentanți ai mai multor ONG-uri din Moldova, membri ai comunităţii LGBT, susținătorii și rudele acestora.

Ambasadoarea Suediei la Chișinău a apreciat angajamentul Centrului de Informații GENDERDOC în sfera apărării drepturilor omului. „Cu părere de rău, astăzi multe persoane continuă să trăiască cu frică, din cauza lipsei toleranței în societățile noastre față de persoanele care sunt diferite, care încalcă normele. Toate ființele umane sunt egale în demnitate și drepturi. Fiecare are dreptul să trăiască o viață fără frică. Drepturile LGBT sunt drepturi ale omului, nici mai mult, nici mai puțin. Nimeni nu ar trebui să trăiască o viață cu frică, pur și simplu că sunt ei înșiși. Festivalul „Moldova Pride” evidențiază toate aceste aspecte importante”, a menționat Signe Burgstaller.

Prezent a treia oară la deschiderea Festivalului „Moldova Pride”, Ambasadorul SUA, James Pettit, a reiterat: „Pentru noi drepturile omului sunt valori foarte importante, sunt valori care reflectă și istoria și cultura din țara mea și din alte țări. Nu este un principiu sută la sută european sau american. Este o idee umană, este o idee pentru a proteja minoritățile care locuiesc cu noi într-o societate. Eu cred că e foarte important de a arăta societății că existați, că sunteți oameni normali, care aveți drepturi ca cetățeni, meritați respect de la societate, de la guvernare și noi sprijinim această tentativă de a îmbunătăți condițiile în care trăim aici în RM și în general peste tot”.

Reprezentantul Oficiului Ambasadei Olandei la Chișinău, Roy Hans, a exprimat sprijinul Olandei pentru a proteja drepturile LGBT în Moldova și interesul pentru toate evenimentele săptămânii Pride. „Sunt onorat să fiu aici în numele Ambasadei Olandei cu ocazia deschiderii Festivalului „Moldova Pride” și în ajunul zilei internaționale împotriva homofobiei, bifobiei și transfobiei. Este atât de important să avem așa organizații ca GENDERDOC, care pot oferi un spațiu sigur, sprijinul și oportunitatea de a întâlni prieteni care împărtășesc aceeași viziune”.

Tradițional, Festivalul „Moldova Pride – 2017” a demarat cu arborarea drapelului, care în acest an a fost ridicat de către fostul președinte GENDERDOC-M, Alexei Marcicov și Polina Ceastuhina, actuala președintă a organizației.

„Eu sper că această săptămână să încurajeze persoanele din afara comunității să-și confrunte fricile și să le transforme în solidaritate. Nu într-o solidaritate tăcută și discretă, ci în una sonoră, participativă și, cel mai important, ca acele persoane care mai găzduiesc dubii, neînțelegeri, poate chiar și dispreț, această săptămână să-i ajute să contribuie la o realizare eventuală a faptului că ura și frica nu au loc într-o inimă de om”, spus Polina Ceastuhina.

Ambasadorii prezenți la eveniment și-au expus dorința de a participa la Marșul de solidaritate cu comunitatea LGBT, care va avea loc duminică, 21 mai.

Cea de-a 16-a ediție a Festivalului „Moldova Pride” se desfășoară în perioada 16 – 21 mai 2017 și include o serie de evenimente ce au ca scop sporirea nivelului de respect și de acceptare a persoanelor LGBT în Moldova. Festivalul se va încheia duminică, 21 mai, cu Marșul de solidaritate „Fără Frică”, care se desfășoară în țara noastră pentru al 5-lea an consecutiv.

Centrul de Informații GENDERDOC-M a fost creat în anul 1998 și este prima organizație neguvernamentală care apără și promovează drepturile comunității LGBT în Republica Moldova. De la începutul activității organizația a implementat peste 50 de proiecte de susținere, instruire și consiliere a persoanelor LGBT și a familiilor acestora.