Un grup de bloggeri și amici ai vinului au mers într-un tur vinicol prin Republica Moldova. Participanții au parcurs aproximativ 800 de kilometri prin cele trei regiuni vitivinicole cu indicație geografică protejată, au vizitat două pensiuni rurale și 14 crame.

Timp de patru zile, participanții au descoperit povești și vinuri produse de familiile care s-au încumetat să facă un salt calitativ pentru a rescrie istoria milenară a vinificației. Micii producători de vinuri „Crama Mircești”, „Crama Tudor”, „Crama Tronciu”, „ATU Winery”, „Gogu Winery”, „Kara Gani”, dar și vinăriile cu istorie în industrie care inițiază servicii de oenoturism: „Agrici Winery”, „Vinăria din Vale”, „Sălcuța”, „Doina Vin”, „Vinăria Hâncești”, „Podgoria Vin”, „Vinuri de Comrat” i-au ghidat prin spațiul gusturilor și al aromelor.

Turul vinicol a inclus și un popas la o pensiune rurală din satul Văleni, raionul Cahul, și la ecosistemul Lacului Beleu, parte a rezervației naturale „Prutul de Jos”. Tatiana Sava „a văzut Moldova schimbată, am văzut că infrastructura turistică și practica de a primi oaspeți în țara noastră s-a schimbat spre bine în ultimii ani”. Alt participat, Andrei Curăraru spune că „Moldova are un potențial turistic care nu este exploatat suficient. În ultimii 5 ani au apărut multe obiective turistice care urmează să fie descoperite”.

Turul vinicol „Redescoperă Drumul Vinului” s-a desfășurat la inițiativa Asociației Naționale pentru Turism Receptor din Moldova (ANTRIM), cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

Vicedirectoarea Proiectului de Competitivitate din Moldova, Diana Lazăr, a menționat că scopul proiectului „ReDescoperă Drumul Vinului” este de a promova diversitatea oenoturistică și experiențele de turism rural pe un drum al vinului.

Președintele ANTRIM, Emilian Dzugas, a precizat că sectorul turismului receptor este un domeniu important pentru economia țării, iar dezvoltarea acestuia are un impact pozitiv.

Pe parcursul ultimilor 5 ani, datorită programelor desfășurate de Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei, sectorul turismului și cel vitivinicol au înregistrat progrese semnificative ce au un impact pozitiv asupra dezvoltării comunităților rurale și contribuie la reducerea sărăciei și a migrației.

Datorită susținerii USAID, micii producători de vin au avut parte de mentorat și asistență pentru producerea vinurilor sub brand propriu. Astfel, 30 de mici crame, membri ai Asociației Micilor Producători de Vinuri din Moldova, au lansat pe piață vinuri îmbuteliate, beneficiind de suport în creșterea calității vinului, crearea identității de brand, dar și pentru promovarea produselor.

Începând cu anul 2012, sectorul turismului a beneficiat de suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova. Programele de asistență tehnică și financiară pentru pensiunile rurale au avut ca scop racordarea condițiilor de cazare la standardele occidentale și diversificarea serviciilor turistice oferite. Circa 27 de pensiuni rurale, beneficiare ale proiectelor, și-au dublat numărul de vizitatori, marcând în anul 2018 o creștere de până la 160 mii de turiști. Anul trecut, cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova a fost lansată Cartea Albă a turismului, act ce prevede reformarea cadrului normativ al industriei turistice.

Sursa: Agora.md