O bucurie nespusă pentru maestrul Eugen Doga, dar și pentru toți admiratorii muzicii sale a venit  zilele acestea de la Moscova. Compozitor-academician Eugen Doga a fost decorat cu Ordinul „Alexandr Nevski”. Ceremonia de înmânare a distincții de stat a avut loc, la 10 aprilie, în prestigiosul Palat al Kremlinului din capitala Federației Ruse (fostul Palat al Congreselor), acolo unde, în iunie 2017, celebrul artist susținea un spectacol extraordinar, dedicat aniversării sale octogenare.

Distincția i-a fost acordată compozitorului Doga pentru aportul considerabil în dezvoltarea culturii muzicale universale. Decretul de acordare a ordinului a fost semnat de către Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, în iulie 2018.

„Este o sărbătoare pentru mine, o sărbătoare și o mulțumire care o să mă întărească pe mine ca om, ca cetățean, ca patriot, la urma urmei, de ce nu, fiindcă această înaltă apreciere se referă nu doar la mine personal, se referă la un cetățean al acestui pământ și, până la urmă, la un cetățean care a adus un aport esențial în cultura și dezvoltarea culturii ruse”.

„Prin acest ordin eu mă simt distribuit, mă simt împlinit, și nu doar pentru ceea ce scriu eu, dar și pentru atitudinea față de creația mea, fiindcă se cântă foarte mult din ceea ce am scris”, a mărturisit compozitorul, amintind în acest sens cele două festivaluri internaționale din 1980, Olimpiada 1980 și Olimpiada Soci 2014 care au fost deschise închise cu muzica sa și asta este mare bucurie. „Și dacă la început rezonanța nu era atât de mare, acum cifra se estimează la trei miliarde din cei care au privit și ascultat muzica mea.

Acest Decret al Președintelui Rusiei mi-a dat noi puteri pentru noile mele proiecte. Desigur că acum voi încerca să scriu Odă lui Alexandr Nevski care îmi este atât de aproape. Îmi este aproape prin faptele sale, fiindcă el a luptat pentru întărirea patriei sale și eu tare aș vrea să avem și noi azi așa un erou pentru care eu aș scrie o odă, un erou care luptă azi pentru întărirea acestei mari, mici Moldove, așa cum am scris Imnul lui Ștefan cel Mare și Imnul lui Mihai Viteazu, care de fapt se încadrează în aceeași arie de imnuri ca și Alexandr Nevski. Este păcat să nu scriu pentru Alexandr Nevski, fiindcă nu geografia aici este la mijloc, dar fapta ca atare, curajul pentru a lupta pentru țara sa, pentru poporul său”, a remarcat maestrul Doga.

Printre personalitățile decorate cu Ordinul „Alexandr Nevski” a fost și rectorul Universității de Stat din Moscova „M.V. Lomonosov”, Victor Sadovnicii, directorul renumitului Muzeu Ermitaj din Sankt-Peterzburg, Mihail Piotrovschi, poetul și interpretul Alexandr Gorodnițki ș.a.

Cu prilejul acordării înaltei distincții, la sosirea de la Moscova, compozitorul Eugen Doga a fost felicitat de președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu și conducătorul adjunct al Secției științe sociale, economice, umanistice și arte a AȘM, dr.hab., prof. Aurelian Dănilă.

Distribuie articolul: