Pe măsură ce Emmanuel Macron și Ursula von der Leyen se întâlnesc cu Xi Jinping, ei vor trimite un mesaj de unitate – chiar dacă China încearcă să exploateze potențialele crăpături în alianțele europene, scrie bbc.com. Președintele francez și șeful Comisiei Europene au zburat miercuri la Beijing și vor fi întâmpinați de președintele chinez joi. Călătoria lor comună este cea mai recentă dintr-un impuls vizibil din partea liderilor europeni de a se angaja cu China, care i-a văzut pe cancelarul german Olaf Scholz și pe premierul spaniol Pedro Sánchez făcând vizite în ultimele luni.

La fel ca ei, oficialii europeni Macron și von der Leyen îl vor presa pe dl Xi, președintele chinez să ia măsuri suplimentare pentru a opri războiul din Ucraina, ameliorând totodată relația comercială din ce în ce mai tensionată dintre Uniunea Europeană și China, cel mai mare partener comercial al acesteia.

Observatorii europeni se așteaptă ca ei să lucreze ca o echipă de echipă pe chinezi.

Cu încercările sale de a-l angaja pe Vladimir Putin, președintele francez va juca probabil polițistul bun. Un purtător de cuvânt al Palatului Élysée a declarat reporterilor că dl Macron a găsit „puncte de convergență cu propunerile chineze” cu privire la încheierea războiului.

Între timp, unii au numit-o pe doamna von der Leyen „polițistul rău de la Bruxelles”, având în vedere relația ei puternică cu președintele american Joe Biden și sprijinul vocal pentru poziția NATO.

Cu câteva zile înainte de sosirea ei, doamna von der Leyen a ținut un discurs puternic, criticând dl Xi pentru că și-a menținut prietenia cu domnul Putin. Într-o referire la planul de pace în 12 puncte al Chinei, ea a subliniat că orice plan de consolidare a anexărilor ruse este „pur și simplu nu viabil”.

Ea a promovat, de asemenea, conceptul de „de-risking”, o versiune mai moderată a ideii SUA de decuplare de China, unde Europa va vorbi mai dur în diplomație, își va diversifica sursele comerciale și își va proteja comerțul și tehnologia.

Împreună, liderii reprezintă două „direcționări destul de diferite ale gândirii europene despre China”, a spus dr. Andrew Small, un coleg senior al grupului de reflecție German Marshall Fund.

„Unul este despre sprijinul aprofundat al Chinei pentru Putin în război, în special în chestiunea ajutorului letal. Vor dori să spună cel puțin că va fi dăunătoare întregii relații cu Europa”.

Dar, dl Macron venind cu o delegație numeroasă, care include lideri de afaceri, „există și relația comercială și economică care continuă chiar și în mijlocul acesteia… mesajul este că Europa și Franța încă vor să facă afaceri”.

În mod esențial, doamna von der Leyen se află în China la invitația domnului Macron.

Acest lucru ar oferi asigurări că vor ține linia, a remarcat dr. Small, nu numai statelor membre UE sceptice cu privire la abordarea domnului Macron față de Rusia și China, ci și americanilor care vor urmări cu atenție.

Statele Unite nu se întâlnesc încă cu conducerea chineză, deoarece călătoria mult așteptată a secretarului de stat Antony Blinken la Beijing a fost anulată în timpul disputei cu baloanele spion. Această călătorie ar putea fi cea mai apropiată de întâlnire pe care americanii cu domnul Xi deocamdată, iar chiar înainte de a părăsi Franța, dl Macron a vorbit cu Joe Biden, unde au discutat despre planurile de a se implica cu China.

Manifestarea de unitate a domnului Macron și a doamnei von der Leyen este, de asemenea, o încercare de a pune în valoare orice speranță chineză de a exploata diferențele din Europa. Unii observatori cred că acesta este unul dintre obiectivele Beijingului, deoarece încearcă să atragă părți ale Europei departe de orbita SUA.

Dar, având în vedere că statele membre mențin relații de diferite grade de apropiere cu China, UE încă nu a ajuns la un consens clar cu privire la modul de a gestiona Beijingul. Unii, precum Franța și Germania, sunt mai dornici să păstreze legăturile comerciale, în timp ce alții, în special statele din fostul bloc sovietic, nervoase că Rusia caută să revendice alte teritorii după Ucraina, vor dori să meargă mai greu cu China.

Pericolul este ca China să fie încurajată să-și folosească relația cu Rusia ca pârghie asupra Europei, avertizează observatorii.

În loc să urmeze pur și simplu exemplul SUA și al NATO, Europa trebuie să-și tragă în mod clar propria linie roșie și să prezinte consecințele depășirii acesteia de către China, a declarat Janka Oertel, directorul programului Asia la Consiliul European pentru Relații Externe.

 

„Chinezii chiar trebuie să înțeleagă care sunt mizele. Aceasta este o oportunitate pentru europeni de a spune: „Aceasta este problema ta, ai fi putut să stai departe ca în 2014 [în timpul anexării Crimeei de către Rusia], dar ai ales să nu o faci – așa că tu deții asta”, a spus dr. Oertel.

 

Deci, cum ar răspunde probabil China?

Doamna von der Leyen ar fi întâmpinată cu prudență. Discursul ei de săptămâna trecută i-a atras pe chinezi, stârnind o replică rapidă din partea ambasadorului lor în UE, Fu Cong, care a spus că conține „o mulțime de denaturari și interpretări greșite” și că „a denaturat în mod deliberat pozițiile chineze”.

Macron l-a vizitat ultima dată pe domnul Xi la Beijing în 2019, înainte de pandemia de Covid

China nu ar fi îndrăzneață de conceptul ei de „reducere a riscurilor”, dar s-ar putea să nu aibă de ales decât să-l accepte, spun experții. În orice caz, China poate fi greu să protesteze, având în vedere propriile eforturi de a deveni mai autosuficientă din punct de vedere economic, domnul Xi susținând propria strategie de „circulare duală”.

Dornic să-și perfecționeze acreditările ca interlocutor, dl Macron a favorizat discuțiile personale cu jucători cheie. Dar opacitatea conducerii chineze a însemnat că există puține dovezi disponibile că dl Xi poate fi ușor influențat printr-o astfel de abordare.

Dl Macron își desfășoară și campania chineză imediat după vizita lui Xi în Rusia, unde, cel puțin public, cele două țări au arătat clar restului lumii că „prietenia lor fără limite” este încă foarte intactă.

Acest lucru ar putea însemna că vizita lui în China „s-ar putea termina ca vizita lui în Rusia și discuțiile cu Putin, unde s-a dovedit a fi în mare parte inutilă”, a spus Dr. Wu.


„În ultima lună, am văzut, de asemenea, un vânt puternic de diplomație străină din China, reprezentând revenirea acesteia pe scena globală. În aceste circumstanțe, China își afirmă cu încredere poziția, așa că nu se va schimba ușor”.


Dar alții cred că tocmai acesta este motivul pentru care China ar putea fi dornică să colaboreze cu dl Macron pentru a pune capăt războiului început de Rusia – profitând de o oportunitate de a arăta lumii că poate face ceea ce americanii nu au reușit să realizeze până acum.

În ultimele săptămâni, s-a promovat ca un broker alternativ de pace, lansând documente conceptuale și surprinzând lumea cu mâna sa într-un acord între Arabia Saudită și Iran.

„Când războiul din Ucraina se încheie în cele din urmă, China vrea să fie la masă… de data aceasta va fi văzută ca un făcător de pace. Deci acest lucru le-ar ridica cu adevărat profilul în diplomația internațională”, a spus Dr. Wong.

Pe măsură ce războiul continuă să afecteze economia globală, iar exporturile chineze continuă să scadă, „este în interesul Beijingului să înceapă să-și ajusteze mesajul către ruși”, a adăugat el.

Acesta va fi, fără îndoială, obiectivul cel mai important în mintea domnului Macron și a doamnei von der Leyen, în timp ce merg pe covorul roșu amenajat pentru ei la Beijing.

Distribuie articolul: