Irina Vlah, fondatoarea Asociației „Platforma Moldova”, a lansat un apel pentru suspendarea președintelui din funcție. Ea susține că „atunci când Maia Sandu a fost învestită în funcția de Președinte al Republicii Moldova, a depus un jurământ conform Articolului 79 alin. 2 din Constituție: „Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea propășirii Republicii Moldova, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale omului, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Moldovei”,” se arată într-un comunicat emis de asociație.

Potrivit politicianei, „acum, peste trei ani şi jumătate, constatăm că Maia Sandu şi-a încălcat flagrant propriul jurământ. Astfel, ea nu a apărat democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului. Ba mai mult, ea a fost cea care i-a adus la guvernare, a tolerat şi chiar a dat undă verde celui mai mare dezmăţ antidemocratic din istoria statului independent Republica Moldova. Echipa Maiei Sandu a instituit de facto în ţară o dictatură adevărată, în care se încalcă cele mai elementare drepturi ale omului – de la dreptul la libera exprimare până la dreptul la asociere”.

Principiul separării puterilor în stat a fost distrus, principiul prezumţiei nevinovăţiei – încălcat constant, accesul la o justiţie liberă şi independentă a devenit mult mai anevoios, nediscriminarea cetăţenilor pe diferite criterii – compromisă etc. Maia Sandu a fost şi este participantă activă la acest dezmăţ antidemocratic, inclusiv prin promulgarea mai multor legi cu vădit caracter abuziv. Ca să nu mai vorbim de faptul că noi suntem martori cum, contrar Constituţiei, ideologia unui partid este promovată ca ideologie la nivel de stat, iar evenimentele din ultimii ani servesc drept indicii că Republica Moldova este un stat capturat, ceea ce este un motiv în plus pentru a examina acţiunile echipei Maiei Sandu inclusiv prin prisma uzurpării puterii în stat, care, conform, Legii Supreme, este cea mai gravă crimă împotriva poporului.

Dat fiind cele menţionate, mă adresez către deputaţii din Parlament să apeleze la Articolul 89 din Constituţie – Suspendarea din funcție a Preşedintelui Republicii Moldova. Pentru iniţierea acestei proceduri, este suficient votul a o treime din deputaţi. E important ca procedura să fie demarată atât pentru a-i cere socoteală Maiei Sandu de ce a încălcat jurământul pe care l-a depus la învestirea în funcţie, cât şi pentru tot dezmăţul antidemocratic şi anticonstituţional pe care l-a făcut echipa sa în anii de aflare la guvernare.

Totodată, acesta va fi şi un test pentru deputaţii din fracţiunea majoritară a PAS, care, fie vor trebui să recunoască fărădelegile Maiei Sandu şi să o suspende din funcţie, fie să o acopere, devenind astfel pasibili de răspundere ulterior”, mai spus Irina Vlah.

 

Distribuie articolul: