Frații Lilian și Ruslan Scutelnic sunt doi meșteri populari dornici să transmită valori autentice. Pur și simplu sunt pasionați de arta ceramicii. În atelierul pe care l-au construit în curtea casei, poate fi admirată o imensă galerie cu obiecte din lut, șlefuite cu multă dibăcie și talent. 

„Nuștiu dacă este ceva greu sau complicat să lucrezi împreună cu fratele tău, dacă cu adevărat îl iubești”, spune Ruslan Scutelnic.

Atelierul fraților Lilian și Ruslan Scutelnic este locul în care pasiunea pentru meșteșugul tradițional lucrează în tandem cu dragostea dintre doi frați. Lutul încălzit și modelat de mâinile lor se transformă în adevărate opere de artă.

„Noi suntem doi frați și ne ocupăm cu această meserie de 15 ani. Totul s-a început cu un entuziasm destul de mare. De ceramică, de modelat am fost pasionat de mic copil, sigur că, cu lutul am făcut cunoștință puțin mai târziu la academie și tot timpul am tins spre aceea ca lucrările mele să le văd făcute în volum”, spune Lilian Scutelnic, meșter popular.

Primul atelier, frații Scutelnic l-au construit în anul 2005

„Era micuț, cinci metri pe trei metri dar pentru noi și asta era o mare bucurie și o mare înaintare. În așa condiții strânse am lucrat mai mult de cinci ani”, povestește Ruslan Scutelnic.

Originalitatea, formele și combinațiile neobișnuite sunt la ele acasă în atelierul fraților Scutelnic. Începând de la clopoței, magneți, sfeșnici, ulcioare, căni, vaze și obiecte de decor, toate păstrează și transmit valori.

„Ceramica nu am studiat nici la colegiu, nici la academie, ceramica a fost o pasiune pe care tot timpul am avut-o în mine dar la colegiu am studiat tapiseria artistică și la academie am studiat prelucrarea metalului. Ambele facultăți mi-au prins foarte mult bine în ceea ce fac. Deseori îți vine în cap câte o idee, dar asta e 50 la 50 dacă va ieși ceva reușit. Cum o ai în cap e una dar când o depui pe material, materialul îți arată și îți dictează. De aceea, în mare parte toate ideile au fost născute în timpul lucrului, poate nu s-a primit cum tu doreai dar poți să te inspiri pentru o lucrare nouă”, spune Lilian.

„Fiecare lucrare creată de noi are partea necalificată a lucrului, cum este pregătirea lutului, după aceea cizelarea lucrării, pregătirea pentru ardere, acoperirea cu glazură, aceste lucruri le fac eu. Îi eliberez lui Lilian tot timpul lui prețios pentru a crea”, a adăugat Ruslan.

Meșteșug transmis urmașilor

Se susțin reciproc și asta îi ajută pe cei de frați să creeze cu adevărat obiecte unice și să transmită meșteșugul generațiilor viitoare.

„În calitate de meșter popular, foarte mult îmi doresc ca meșteșugul dat, neapărat să-l preia copiii mei. Acesta e visul meu pe viitor. Mai ales că, totuși, am depus foarte multă muncă și foarte mulți ani din viața mea cu gândul că calea aceasta va fi luată și de urmașii noștri”

„Noi mai colaborăm cu unele magazine de artizanat și suvenire din oraș, dar totuși cele mai frumoase lucrări, cele mai prețioase din punct de vedere artistic le puteți găsi numai aici la noi la atelier. Datorită pandemiei am construit și un magazin pe teritoriul sectorului și este aproape de oraș. Cine dorește, ne găsește accesând în aplicați google maps, pur și simplu după denumirea de Frații Scutelnic sau Atelierul de ceramică artistică Frații Scutelnic. Lumea poate să vină pur și simplu într-o vizită în weekend”, spune Ruslan Scutelnic.

Aflați mai multe detalii și admirați-le lucrările în video de mai jos:

*AGORA își propune să fie alături de producătorii autohtoni și să-i susțină în demersul lor, deloc ușor, de a rezista și de a rămâne pe val. De aceea, vă vom prezenta poveștile din spatele brandurilor, oferindu-vă astfel șansa de a-i descoperi pe cei care, prin idei inovative, talent și dăruire, dau formă și culoare noțiunii de „autentic”.